Hjalmar Ekdal drömmer om landslaget: ”Det är en målsättning”

Hjalmar Ekdal, 22, har vuxit ut till en av allsvenskan bästa mittbackar.

Nu drömmer Djurgårdsstjärnan om landslaget.

– Det är en målsättning att komma dit, absolut, säger han till Sportbladet.

Hjalmar Ekdal har gjort en suverän säsong för sitt Djurgården, som har chans att återta serieledningen i kväll hemma mot Elfsborg.

Mittbacken blev nyligen prisad som september månadens spelare i allsvenskan. Men ett kanske ännu tydligare tecken på 22-åringens genombrott i år är att herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson håller sina ögon på Ekdal.

– Hjalmar har gjort det jättebra. Han har vuxit. Varje gång man ser honom blir han bättre och bättre. Han är en spelare som jag tror att jag har anledning att titta närmare på, sa Janne för snart två veckor sedan.

Hjalmar Ekdal är själv medveten om att han har varit med i diskussionerna om en landslagsplats.

– Ja, absolut har jag snappat upp det. Själv ser jag väl inte att det är supernära, och jag går inte riktigt runt och hoppas på det. Men om jag hade varit aktuell så hade det varit jättekul så klart. Jag är inte riktigt där nu, så det är dumt att gå och hoppas på det då, säger han.

Vad tänker du om landslaget i framtiden?

– Det hade varit en ära och skitkul. Hade jag blivit aktuell i framtiden så hade jag jättegärna velat vara med. Det är det största man kan göra och det är något jag drömmer om så småningom. Det är en målsättning att komma dit, absolut.

”Han kan tänka sig att komma hem hit en dag”

Albin Ekdal berättade att ni har pratat om att spela med varandra oavsett om det är klubb- eller landslag – vad tror du ligger närmast?

– Med klubblag ska mycket falla på plats, att vi hamnar på samma ställe. Det beror på lite hur han vill forma sin karriär och hur han vill ta sitt nästa kliv i karriären kanske. Det är mycket som ska falla på plats. Om vi om något år skulle spela i landslaget ihop innan han lägger av så hade det varit en dröm så klart. Det är nog det största jag skulle få uppleva.


TV: Guldjakt 2021 – 65 min bara om Djurgården: ”Oväntade jokern”


Hjalmar
Hjalmar


Vad ligger närmast att ni båda spelar i, Sampdoria eller Djurgården?

– Det enda jag vet är att han trivs jävligt bra utomlands men han har varit öppen med att han gillar Djurgården och han kan tänka sig att komma hem hit en dag. Vi får väl se när det händer. Men i så fall är det väl det enda konkreta alternativet som finns just nu, om inte att vi skulle råka hamna på samma plats utomlands. Men då ska mycket falla på plats. 

För den som såg Sirius matcher i fjol är det ingen överraskning att Hjalmar Ekdal är en bra mittback i allsvenskan. Men att han skulle vara en av guldkandidaten Djurgårdens absoluta nyckelspelare i år var kanske desto mer oväntat.

Själv medger han att utvecklingen gått i rask takt.

– Fortare än vad jag kunnat ana, helt klart. Jag kom ju hit som en ganska anonym spelare ändå, med Djurgårdsmått mätt. Jag hade inte en tanke på att starta varje match när jag kom hit och det hade väl inte fansen eller klubben heller. Men det gick snabbt och jag har utvecklats och blivit mer konsekvent och stabil i mitt spel och har tagit kliv på en allsvensk nivå. Jag har verkligen anpassat mig till tempot och det tror jag har varit en nyckel.

Vad beror det på?

– Omgivningen, hela klubben i sig. Jag kunde inte trivas bättre i en klubb om jag ska vara helt ärlig. Det är helt fantastiska tränare och lagkamrater och hela miljön. Det är familjärt och man kommer hit och är glad. Och sen utvecklas man på träningarna med bra tränare och bra lagkamrater runt om sig. Jag kunde inte vara på ett bättre ställe just nu faktiskt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.