Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Polisen svarar på Stockholmsklubbarnas kritik

Publicerad 2021-10-01

Stockholmsklubbarna är starkt kritiska till polisens ”nya villkorstrappa”.

Nu svarar polisen och Stefan Hector, chef för operativa enheten på Nationella operativa avdelningen.

– Jag kan inte den nya handboken i den detaljeringsgraden, säger han.

Följ ämnen
AIK Fotboll

AIK, Djurgården och Hammarby är starkt kritiska till polisens arbetsmetod mot ordningsstörningar vid fotbollsmatcher. I synnerhet mot Polismyndighetens nya inriktning, som ska ersätta villkorstrappan.

Artikeln kan du läsa här!

Polisen bemöter Sportbladets artikel samt påståendena i artikeln i ett mejl:

• Grunden för Polismyndighetens inriktning gällande idrottsrelaterad brottslighet är att idrottsevenemang ska vara trygga och säkra för alla som besöker dem. Säkerheten på plats är vår främsta prioritering.

• Det är arrangören av ett evenemang (till exempel en fotbollsmatch) som ansvarar för ordning och säkerhet på och intill en offentlig tillställning. Polisen ska stötta arrangören i detta arbete, och meddelar de villkor som behövs. Visar erfarenheterna att allvarliga brott och ordningsstörningar inträffar, kommer polisen att skärpa kraven. Om problemen avtar kommer villkoren förändras.

• Villkorsgivningen utgår från ordningslagens bestämmelser.

• Polismyndighetens målsättning är att fortsatt minska den polisära närvaron vid idrottsarrangemang.

• Ni kan läsa mer om vårt arbete mot idrottsrelaterad brottslighet här:
 bland annat om vår samverkan med olika parter, på flera nivåer.

I övrigt för vi inte dialog med samverkande parter via medier.

Polischefens svar på kritiken

I tisdags kallade polisen ett flertal medier till pressträff för att svara på frågor om bland annat sin arbetsmetod. Sportbladet närvarade och ställde frågor till Stefan Hector, chef för operativa enheten på Nationella operativa avdelningen, med anledning av intervjun med Fredrik Söderberg, Mats Jonsson och Göran Rickmer.

Göran Rickmer, Fredrik Söderberg och Mats Jonsson menar att den nya handboken till stor del påminner om villkorstrappan – i vilken utsträckning ligger villkorstrappan till grund för den nya inriktningen?

– Jag kan inte den nya handboken i den detaljeringsgraden. Men till grund för polisens arbete om offentliga tillställningar så ligger ordningslagen.

Och hur är er tolkning av den – för de menar att ni har tolkat den på ett annat sätt?

– Ja, så är det ju med det rättsliga ställningstagandet man tolkar gällande rätt. Och Polismyndigheten är ju den myndighet som har utfärdat tillstånd baserat på ordningslagen. Vi har en tolkning av den.

Ni har fått remissvar på den nya handboken – när kommer slutversionen?

– Handboken får sägas vara en ganska liten beståndsdel i vårt arbete och jag vet faktiskt inte beredningsgången för just den handboken. Men ett rimligt antagande är att den är klar till säsongen 2022. Men vi vill också infoga erfarenheter från säsongen 2021, så jag tror att vi kommer att hålla på den tills vi har utvärderat den här säsongen. 

Hur mycket kommer ni att lägga in från klubbarnas remissvar?

– Jag vet inte. Jag har inte närmare kunskap om precis deras perspektiv. Men det jag kan säga är att vi arbetar tillsammans med både de nationella förbunden och intresseorganisationerna likväl som vi arbetar med de regionala. Vi är inte alltid överens, för att vi kanske har olika intressen. Men vi har en god dialog och vi tar intryck från vad som sägs. Man ska inte dra ett likhetstecken mellan att man inte får framföra sin åsikt och inte får som man vill. Det kan vara så att vi utifrån olika omständigheter för en god dialog, för in det som vi kan och annat kanske vi inte kan ta in.