Christiansen: ”Mindre än en procents chans”

SANKT PETERSBURG. 0 poäng och 0-7 i målskillnad.

Då ger Anders Christiansen sitt MFF knappt ens skuggan av en chans att nå tredjeplatsen i Champions League-gruppen.

– Chansen var väl en procent före gruppspelet. Vi är inte närmare nu efter två matcher, säger lagkaptenen.

Efter 0-3 hemma mot Juventus i Champions League-premiären åkte Malmö FF på en ny smäll i Sankt Petersburg när hemmalaget Zenit vann med 4-0.

– Vi är besvikna över att ha förlorat igen. Men vi kan ta med mycket positiva grejer från första halvlek: vi skapar lika många chanser som Zenit före paus och kommer hit till Ryssland, till deras hemmaplan, möter ett klassmotstånd och spelar fotboll med dem. Sedan är man inte stolt när man förlorar, säger Anders Christiansen.

När han pratar om målsättningar för MFF i detta gruppspel säger han:

– Först och främst handlar det om att ta poäng, sedan om att vi ska lära oss och ta nästa steg. Vi har lärt oss de senaste åren vad som krävs för att gå vidare från kvalet. Nu lär vi oss hur man spelar fotboll i gruppspelet, hur cyniskt det är, att man straffas av minsta fel. Man kan inte spela tio mot elva, säger lagkaptenen och syftar på utvisningen på Anel Ahmedhodzic för hands tidigt i andra halvlek.

– Nu är det läropengar. Lär vi oss av våra misstag så närmar vi oss att ta nästa steg.

”Måste få bort misstagen”

Att MFF skulle ha en chans att ta en topp två-placering i gruppen och gå vidare till åttondelsfinal i Champions League har varit en utopi. Men det har funnits ett litet hopp, i varje fall hos omgivningen, att man kanske skulle kunna knipa tredjeplatsen (på Zenits bekostnad) som ger en plats i Europa Leagues slutspel.

Ser du någon chans att nå tredjeplatsen nu?

– Ska vi vara ärliga så var väl chansen en procent före gruppspelet. Och vi är såklart inte närmare nu efter två omgångar. Men vi gör allt vi kan för att ta en tredjeplats, det är vår första målsättning och sedan är det att lära oss och bli bättre som spelare, lag och klubb.

Jo Inge Berget håller med om att det ser mörkt ut att kunna ta tredjeplatsen.

– Det finns alltid en chans. Men vi behöver väl fyra poäng nu och vinna med 5-0 hemma mot Zenit, ler han.

– Vi har gjort det svårt för oss själva då vi gör misstag som straffar sig så hårt. När vi gör samma misstag i allsvenskan så straffas vi inte lika hårt. Det här är något vi måste lösa. Vill vi vara på den här nivån måste vi få bort de misstagen, säger norrmannen.

Anders Christiansen och Veljko Birmancevic.
Anders Christiansen och Veljko Birmancevic.
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.