Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Sportchefens utspel: ”Skrota regeln”

Vill ta bort utlänningskvoten i svensk fotboll

Publicerad 2022-04-21

Svensk damfotboll lider av spelarflykt.

Nu vill Rosengårds sportchef Therese Sjögran skrota utlänningskvoten.

– Jag tycker inte att regeln håller, säger hon.

40 spelare har lämnat damallsvenskan på ett år.

Klubbarna har anat explosionen, men den kom snabbare än väntat. Mästarklubben Rosengård drabbades av ett stort frånfall av spelare förra säsongen och har täppt igen luckorna.

Sportchefen Therese Sjögran skulle vilja värva fler spelare under sommarens transferfönster, men hon har ett problem.

– Det finns ju inga att värva... konstaterar hon och fortsätter:

– Det är svårt att hitta spelare med kvalité, alla är i de stora ligorna. Att hitta svenska spelare är nästan omöjligt. Så blir det när de kan tjäna dubbelt så mycket i en mittenklubb i Italien, säger hon.

Hon unnar spelarna möjligheten att flytta utomlands och tjäna pengar på sin fotboll. Men som sportchef i Rosengård står hon kvar i den skånska myllan och ska försöka få Rosengård att fortsätta växa internationellt.

Därför vill hon se en förändring i tävlingsbestämmelserna. Enligt dem får damallsvenska (liksom allsvenska herrklubbar) vid fulla matchtrupper ha som mest nio utländska spelare, eller rättare sagt nio spelare som inte är fostrade i en svensk förening under minst tre säsonger mellan 12 och 21 år.

– Begränsningen känns gammal. Det finns ingen annan verksamhet, andra yrkeskategorier, som har de gränserna, påpekar Sjögran som också pekar på att det i damernas Champions League inte finns någon gräns.

Therese Sjögran, sportchef i Rosengård.

Uppmanar till långa kontrakt

Stefan Alvén, sportchef på elitklubbarnas intresseorganisation EFD, ser utmaningarna men tror inte att en regeländring är lösningen.

– Risken är att man köper in utländska spelare på bekostnad av inhemska spelare. Det tror jag är en utveckling som skulle bara dålig för svensk fotboll i stort. Vi vill ta upp kampen med övriga ligor och möta konkurrensen med spelare som är fostrade i svenska klubbar. Där vill vi försöka få fram nya spelare som är ännu bättre än exempelvis Hanna Bennison (som lämnade Rosengård för Everton förra sommaren), säger han och fortsätter:

– Vi kommer att bli en talangfabriksliga. Vår tanke kring det är att satsa pengar på att utbilda tränare för spelare i yngre åldrar. Och nio spelare i matchtruppen är ändå ganska många spelare, påpekar Alvén.

I satsningen ligger en uppmaning till EFD-klubbarna att skriva långa avtal med unga spelare så klubbarna får bra betalt vid försäljning.

Det gör Rosengård redan. Sjögran menar att det krävs större förändringar.

– Jag tror att om svensk fotboll ska klara av det här skiftet måste man ändra regeln. De skulle bara göra utvecklingen även för de yngre spelarna bättre, säger hon.