Makoto Asahara

Asahara: Juventus segerrecept – Elva Giorgio Chiellinis

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En svartkonstmästare, vinnarskalle, förvarsgeneral, stöttepelare och klubbikon i ett.

Giorgio Chiellini, 37, kan göra sin sista stora final i en Juventuströja.

En spelare som är Juventusmentaliteten personifierad.

I kväll lär de behöva en hel elva av Chiellinis.

Följ ämnen i artikeln

Sportbladet sänder Coppa Italia-finalen mellan Inter och Juventus. Avspark 21.00 och införstudio från 20.40.

Se matchen HÄR!

I kväll kan Giorgio Chiellini vinna sin 20:e titel med Juventus. En klubb som han tillhört sedan 2005 och som han sannolikt nu ska spela sin sista final med.

Eller ja, 21:a titel om man räknar som Giorgio Chiellini.

– Det finns en rivalitet, så varför inte elda på den med lite gamla minnen, säger den 37-årige försvarsjätten på tisdagens presskonferens inför Coppa Italia-finalen mot Inter, enligt Football Italia.

Titeln han syftar på är den första han lyfte med Juventus säsongen 2005/2006. Den som de blev fråntagna på grund av Calciopoliskandalen och som tillföll Inter. Den som resulterade i att nästa Juventussäsong spelades i Serie B.

Och även om 05/06-titeln inte ska räknas på pappret så råder det ingen tvekan om att den debutsäsongen hos den gamla damen gav blodat tand från år ett för den italienska mittbacken. I dag en ärrad, tjurvinnarskallig veteran som vunnit det mesta som går att vinna och som kan vinna mer ikväll.

Som kanske också behöver vinna i kväll – precis som rivalerna han ställs mot.

Chiellini kramar om Cristiano Ronaldo.
Chiellini kramar om Cristiano Ronaldo.

Kan rädda säsongen

Onsdagens Derby d’Italia (första gången på 57 år i en Coppafinal) innehåller trots allt två lag som är mer eller mindre stort behov av den här cuptiteln för att kunna klassa säsongen 2021/22 som något minnesvärt.

Inter såg tidigare i år ut att ha ett järngrepp om titeln och en komfortabel serieledning. Sen kom en derbyförlust mot AC Milan. Och därpå raset som innebär att det nu snarare är lokalrivalen som har allt i egna händer inför de två avslutande omgångarna. För Inters del känns cupfinalen här och nu som deras största möjlighet att faktiskt vinna något mer än en supercoppa.

Att Juventus reparerar sin anmärkningsvärt svaga höst under våren och säkrar en topp-fyra placering är en viss framgång i sig. Men Juventus, oavsett vilket skick de är i, är ingen klubb som kan känna sig nöjda över en säsong med blott en fjärdeplats.

Frågan är ens om en Coppatitel kan ”rädda” Max Allegris comebacksäsong med Villarrealfiaskot i Champions League och ett icke-existerande Scudetto-utmanande i åtanke.

Fast jo, för en klubb som är byggd på titlar så gör det ändå till viss del det.

Sportbladet sänder Coppa Italia-finalen mellan Inter och Juventus. Avspark 21.00 och införstudio från 20.40.

Se matchen HÄR!

Kan ställa skorna på hyllan

– Juventus har otroliga värderingar, som det inte var jag som skapade. Jag har lärt mig dem. När man kom till Juventus så förstod man direkt skillnaden från andra klubbar. Jag lärde mig Juventusmentaliteten från Del Piero, Buffon, Pessotto och Birindelli, som lärt sig från andra legendarer tidigare, säger Giorgio Chiellini.

– Kom ihåg att jag inte vann något från 2006 till 2012, men detta lag kommer alltid vinna igen. Det ligger i Juventus historia.

Precis som Giorgio Chiellini alltid kommer vara en del av Juventus historia, oavsett vad hans beslut blir efter kvällens final och årets säsong.

Det mesta tyder här och nu på att detta är Chiellinis sista Juventusfinal. MLS-anbuden är flera och verkar till viss del också locka. Att ställa skorna på hyllan (något han redan annonserat att han kommer göra i landslagssammanhang till sommaren) är inget osannolikt scenario det heller.

– Jag ville vänta på denna final. Jag vill fokusera på fotboll så länge det finns mål, säger Chiellini angående de potentiella pensionsplanerna.

Vad än hans beslut blir så kan vi vara säkra på vilken Giorgio Chiellini det är vi kommer få se på Stadio Olimpico.

Ofta har det räckt med en Chiellini

En vinnarskalle av extrema mått som bemästrat alla former av defensiva och mentala svartkonster genom åren. En försvarsgeneral som kryper in under skinnet på varje motståndare han möter och som inte skyr några medel om det tar honom och hans Juventus närmare en seger. En stöttepelare som mår som allra bäst när det stormar.

En Juventusikon som sannolikt legat sömnlös över faktumet att Juventus ännu inte besegrat antagonisten Inter denna säsong – och framförallt inte lyft några titlar än.

Med all respekt till juvelen Paulo Dybalas delikata situation (sista finalen i Juventus innan en sannolik flytt till just Inter i sommar) och målkungen Dusan Vlahovics hunger efter att påbörja sin Juventustitelskörd.

Om det är någon spelare man velat duplicera gånger elva till en final likt denna, där Juventus faktiskt är en underdog på förhand och är i behov av sin segermentalitet, så är det Giorgio Chiellini.

Även om det ofta också räckt med en.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.