Uppdukat för svenskt drömläge i VM-kvalet

Wettergrens svar: ”Helt ointressant”

Sverige har VM-avancemanget i egna händer.

Seger på onsdag sätter laget i en drömsits i kvalgruppen – men då måste man först lösa uppgiften mot Grekland.

– Det blir svårare än mot Spanien, säger Dejan Kulusevski.

Sverige har fått bästa tänkbara start på VM-kvalet. På tre matcher har det blivit tre vinster – varav den senaste mot gruppfavoriten Spanien.

Kollar man på ställningen i kvalgruppen hittar vi Sverige på en andraplats. Spanien toppar fortsatt, en poäng före. Men om man kollar man lite närmare börjar man ana ett blågult drömläge.

– Vi har skaffat oss själva ett bra läge, säger landslagets förstemålvakt Robin Olsen under måndagens pressträff.

Det börjar med att man måste besegra Grekland på onsdag. Laget, som snodde en poäng mot Spanien i premiären, men som tappade en seger sent mot Kosovo senast. Dejan Kulusevski såg inte söndagens matchen – men tar inte heller lätt på uppgiften.

– Det är alltid svårt att spela borta. Speciellt mot länder som Grekland. Det kommer bli svårare än den mot Spanien, som var på hemmaplan. Då hade vi en taggad publik bakom oss. Nu är det väldigt viktigt satt vi får med oss ett bra resultat, så jag förbereder mig för en tuff match, säger han.

Kan ge sig ett försprång på fem poäng

Skulle det väl bli seger ligger vägen öppen mot VM 2022. Den direkta effekten det får är att Sverige kliver upp på maximala tolv poäng, och att Grekland då har nio poäng upp till blågult. Med andra ord en i praktiken säkrad andraplats i gruppen, och ett playoff-slutspel med en VM-biljett i potten.

Spanien spelar parallellt mot Kosovo. Men i oktober spelar spanjorerna Nations League, och sätter sitt VM-kval på paus. Då har Sverige två matcher färre spelade, och hemmamatcher mot Grekland och Kosovo under samlingen. Vinster även där och Sverige toppar helt plötsligt gruppen med fem poäng inför de avgörande två matcherna.

Då har man till och med råd att förlora den sista VM-kvalmatchen mot Spanien och ändå vinna gruppen, förutsatt att man besegrar gruppjumbon Georgien dessförinnan.

– Eller så vinner vi alla matcher, poängterar Olsen.

”Helt ointressant”

– Men det blir tufft. Tufft med Grekland borta. Spanien borta. Det gäller att glömma och ta med de positiva grejerna. Vi kan njuta hur mycket vi vill när vi är vidare, säger han fortsättningsvis.

Även assisterande förbundskapten Peter Wettergren tar det hela med ro.

– Sedan Janne och jag började jobba tillsammans har han präntat in ”en match i taget” och att det är nästa match vi vill vinna. Man får inte inte stirra sig blind på att titta för långt fram eller efter det som komma skall. Där är vi inte. Det vi ska göra på en novembersamling är helt ointressant. Det som gäller är matchen på onsdag, säger han.

Förstaplatsen skulle innebära direktkvalificering till VM i Qatar. Och firma Janne Anderssons/Peter Wettergrens tredje raka mästerskapsavancemang sedan de tillträdde 2016. Men låt oss inte gå händelserna i för väg, i enlighet med förbundskaptenernas uppmaning.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.