U19-EM

Sverige utslaget ur U19-EM – föll i semifinalen

Av: 

Mikael Ljungberg

FOTBOLL

Sveriges F19-landslag är utslaget ur EM.

Ett spelmässigt dominant Spanien blev numret för stora i semifinalen.

Med ett läckert nickmål kunde Mirari Uria avgöra matchen.

– Det är många känslor på samma gång. Man är både besviken, ledsen och lycklig på samma gång, säger Matilda Vinberg efter matchen.

Efter att ha kommit tvåa i sin grupp bakom grannlandet Norge väntade semifinal för det svenska F19-landslaget i EM i Tjeckien. För motståndet stod Spanien som vunnit sin grupp relativt komfortabelt.

I den första halvleken stod Sverige emot, även om spanjorskorna dominerade spelet.

– Spanien har en kultur att ha mycket boll och flytta mellan varje spelare. Så fort vi vinner boll är de nära så vi fastnar för mycket, säger Matilda Vinberg.

Läckert nickmål avgjorde

Men i den andra halvleken blev det för tufft. Spanien fortsatte dominera matchbilden och i den 51:a matchminuten skulle också det första målet komma.

Ornella Vignols slog ett fint inlägg in mot kollega Mirari Uria som befann sig i boxen. Hon satte fram pannan och kunde läckert skicka in ledningsmålet för Spanien.

– Ett otroligt vackert fotbollsmål, säger Markus Johannesson i SVT:s sändning.

Sverige hade sina försök och tryckte på för att hitta en kvittering. I den 80:e matchminuten kom Lisa Björk i djupet och skickade bollen in mot Felicia Högberg som sånär kunde peta in bollen i mål, men Font i det spanska målet klarade sig undan med blotta förskräckelsen.

I den 86:e minuten drog Evelina Duljan på sig sitt andra gula kort efter att ha förhindrat ett friläge och utvisades.

Det var många svenska tårar vid slutsignal.

Efter det kom Sverige inte tillbaka och slutresultatet fastställdes till 1–0.

– Vi har en matchplan som vi följer och låter de spela, men vi kommer inte till några farliga lägen och får börja om. De spelar inte ut oss helt utan vinner bara med uddamålet. Vi försöker allt vi kan och tar med oss mycket från turneringen. Det har varit en ära att möta lag på internationell nivå, säger Matilda Vinberg efter matchen.

När domaren satte pipan till munnen föll de svenska laget ner på planen i tårar efter att ha missat finalen med minsta möjliga marginal.

– Det är många känslor på samma gång. Man är både besviken, ledsen och lycklig på samma gång. Jag tycker ändå att vi som lag gör en bra match och är starka. Det kommer ta några dagar att smälta det vi varit med om. Vi ska vara stolta över att vara topp fyra i Europa, säger Vinberg.

Spaniens finalmotståndare avgörs i senare under onsdagen när Norge ställs mot Frankrike i den andra semifinalen.

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

BETYG: De var bäst i Sveriges förlust mot Norge

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

U19-EM

Fotboll