”Lite konstigt att gå på semester en vecka och komma in igen”

Det står på spel för Sverige i Nations League

Vissa spelare totalsågar upplägget – andra vet inte vad som står på spel.

Nu väntar fyra matcher på elva dagar i Nations League.

– Det är klart att det var lite konstigt att gå på semester och komma in igen efter en vecka, men jag är glad över att vara här, säger Dejan Kulusevski.


PLUS: Guldplan 2022/2023: Tottenham – tre nyförvärv


Sverige inleder Nations League borta mot Slovenien i morgon kväll. Turneringen, som startades hösten 2018 för att i stort sett ersätta internationella vänskapsmatcher, uppskattas inte av alla. 

Belgiens superstjärna Kevin de Bruyne sågade tidigare i veckan upplägget vid fotknölarna. 

– För mig är Nations League totalt onödigt. Vi måste spela matcherna, men det känns som en tävling med träningsmatcher. Det är bara glorifierade träningsmatcher efter en lång och tuff säsong. Jag ser inte fram emot det, sa han till Manchester Evening News.

”Måste vara här”

Dejan Kulusevski köper kritiken. 

– Jag förstår Kevin. Han spelar 90 minuter var tredje dag och så ska han komma och spela mer. Men det är vad det är, vi måste vara här. Man måste kunna se det från andra hållet också, att vi representerar vårt land och är stolta över det. Det är klart att det var lite konstigt att gå på semester och komma in igen efter en vecka. Men jag är glad över att vara här och kommer göra mitt bästa för att försökas utveckla det här landslaget, säger han. 

För en spelare som Hammarbys Edvin Kurtulus, som gör sin första samling med det svenska landslaget, är Nations League mer välkommet. 

– Det är väl en bra turnering. Jag är ganska ny så för mig är det bara kul att få spela internationella matcher, säger han.

Har du koll på vad som står på spel? 

– Nej...

Playoff-plats på spel

Nations League är sportsligt viktigt av två anledningar. En playoff-plats väntar för alla gruppvinnare, dessutom påverkar turneringen seedningen till den kommande EM-kvallottningen.

Förbundskapten Janne Andersson kommer ändå ta tillfället i akt och använda matcherna för att införa ett nytt spelsystem.

– Nations League är inte lika viktigt som ett EM- eller VM-kval. Men det påverkar vilken pott vi hamnar i. Men samtidigt väljer jag att göra ett omtag, och det hade jag inte gjort om det var ett kval. Det finns en viktighet i matcherna, men det är inte lika viktigt som kvalen, säger han. 

Efter mötet med Slovenien i morgon flyger Sverige tillbaka till Stockholm för mötet med Norge på söndag och Serbien på torsdag. Nations League-samlingen avslutas sedan med Norge borta nästa söndag. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.