Janne förklarar matchningen: ”Finns en skaderisk”

Publicerad 2022-06-10

Är Emil Forsberg sliten eller inte?

Kan Ludwig Augustinsson spela sin fjärde match från start på tio dagar? Är Jens Cajuste redo för ytterligare en 90-minutare?

Efter Blågults skadekris erkänner Janne Andersson att han haft större problem än någonsin att veta hur han ska matcha sina spelare.

– Det finns en skaderisk, säger Andersson.

Efter en osannolik skadekris där flera nyckelspelare fallit bort på grund av skada fick förbundskapten Janne Andersson återigen en skada på en viktig spelare när Joakim Nilsson tvingades utgå i första halvlek mot Serbien. U21-duon Aiham Ousou och Pavle Vagic kallades in till matchen mot Norge och duon blev den åttonde och nionde spelaren att kallas in till denna samling. Utöver den ordinarie truppen.

De många skadorna har skapat problem för Janne Andersson. Framför allt erkände förbundskaptenen att det varit extra svårt att veta hur han ska matcha sina spelare.

”Det har varit jättesvårt”

Framför allt med fyra matcher på så kort tid.

– Ja, det har varit jättesvårt. Det har bara varit en märklig samling sett till det, hur vi ska få ihop det med belastningen. Det är tufft att spela med så hög belastning. Men många spelare som inte spelat så mycket har gjort det jättebra. Ta Ludwig Augustinsson till exempel och Jens Cajuste. De gör det jättebra.

– Även Robin Olsen som inte spelat så mycket har gjort det väldigt bra, säger han.

Emil Forsberg byttes ut i den 65:e minuten mot Norge, men vilades i matchen mot Serbien. Janne Andersson menade att Forsberg var ”slut” och det var därför han byttes ut. Forsberg själv menade att han kunnat spela 90 minuter mot både Norge och Serbien, men att han och Janne haft ett bra snack om hur belastningen ska vara.

Förklarar matchningen av spelarna

Janne Andersson reder ut begreppen och förklarar sin matchning av ”Mini-Foppa.”

– Han får sluta säga att han inte är trött, vi var helt överens om det här. Det får inte bli några konstiga spekulationer kring det här för det orkar jag inte. Vi hade ett bra snack och jag tror han spelat en eller två 90-minutare med Leipzig under säsongen.

– Och det är inte så att vi ska bära av spelarna från planen. Vi måste hitta en bra belastning där de kan maxa sin kapacitet, det är då han är som bäst. Sedan finns det en skaderisk också. En jätteskaderisk om du spelar match efter match. Så vi var helt överens om det här, så skapa inget konstigt kring detta för det orkar jag inte, säger Andersson.

”Vi var överens om det”

Emil Forsberg menar att han och Andersson var överens och efter att det bara blev ett kort inhopp mot Serbien räknar nu Forsberg att spela från start mot Norge.

– Ja, det gör jag. Jag och Janne har haft ett bra snack och har alltid haft en väldigt bra dialog. Jag orkar, det är inte det. Men man måste vara lite smart och ta hand om kroppen. Så är det i Leipzig. Jag spelar ju inte 90 minuter där heller, men spelar jag 60 minuter i två matcher och en match där jag spelar 30 minuter så blir det ju 150 minuter på en vecka och det blir rätt många minuter.

”Ska ta revansch mot Norge”

Ludwig Augustinsson kommer från en säsong i Sevilla där han spelat 27 matcher totalt men där det blivit många inhopp och 13 matcher från start. Han gjorde igår sin tredje match i rad från start och menar att han är redo för ytterligare en startmatch på söndag.

– Jag är redo om Janne vill. Jag tr hand om kroppen och det känns bra. Jag hade inte startat på några veckor innan samlingen och trodde kanske inte att jag skulle spela så här mycket. Men jag kör på.

– Vi ska ta revansch mot Norge.

.

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.