Ryan Giggs avgår som förbundskapten för Wales

Wales blev nyligen klart för VM i Qatar.

Nu lämnar Ryan Giggs, som anklagas för att ha misshandlat sin ex-flickvän, uppdraget som förbundskapten.

– Det har varit en ära och ett privilegium att få leda mitt land, säger Giggs i ett uttalande.

Wales vann över Ukraina i en direkt avgörande playoff-match den 5 juni, vilket innebar att nationen kvalificerade sig till VM för första gången på 64 år.

PLUS: Leifby: Odiskutabelt största skandalen i idrottshistorien


De gjorde det utan sin ordinarie förbundskapten Ryan Giggs, 48. Den tidigare storspelaren tog en paus från uppdraget i november 2020 efter att gripits av polis i sitt hem i Manchester. Han står åtalad för två fall av misshandel, varav ena målsäganden är tidigare flickvännen Kate Greville.

Lämnar med omedelbar verkan

Nu väljer Giggs att kliva åt sidan permanent.

– Efter noga övervägande väljer jag att avgå som förbundskapten för Wales herrlandslag med omedelbar verkan, säger Giggs i ett uttalande enligt BBC.

Rättegången skulle egentligen ha hållits i januari, men har skjutits upp till den 8 augusti i sommar. Den kommer pågå i minst fem dagar.

– Jag vill inte att landets förberedelser till VM ska påverkas, destabiliseras eller äventyras på något sätt av det fortsatta intresset kring detta fall, fortsätter Giggs.

”Står bakom hans beslut”

I Giggs frånvaro har laget coachats av Robert Page. Efter Giggs besked gick även Wales fotbollsförbund (FAW) ut med uttalande.

”FAW vill tacka Ryan Giggs för hans tid som manager för herrlandslaget och står bakom hans beslut, som är taget för den walesiska fotbollens bästa.” skriver förbundet.

Ryan Giggs har varit förbundskapten för Wales sedan 2018, han spelade för Manchester United hela sin seniorkarriär under 24 år.

Som mittfältare i Manchester United vann han 13 Premier League-titlar, fyra FA-cuptitlar och två Champions League-titlar.

.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.