”Jag tycker det är lite hårda ord”

Erling Haaland om Manchester Citys kontroversiella ägare

Erling Haaland gör succé i sin nya klubb Manchester City.

Men i hemlandet Norge har klubbvalet skapat debatt.

Klubbens ägare anklagas för grova brott mot mänskligheten.

– Jag tycker det blir lite för hårda ord, svarar Haaland när han ska ge sin syn på anklagelserna.

Ingen kan ha missat Erling Haalands succé i Premier League. Sedan övergången till Manchester City har norrmannen fullkomligt sprutat in mål.

Men i hemlandet nämns 22-åringens framfart inte bara i positiva ordalag. Övergången har skapat debatt då klubben ägs av Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan, vice premiärminister i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten. En regim som anklagas för grova brott mot mänskligheten och för att fängsla sin egen befolkning.

Inför de stundande Nations League-matcherna med det norska landslaget får Haaland frågan om hur han ser på de anklagelser som riktas mot ägaren till klubben han representerar.

– För det första har jag aldrig träffat dem. Jag känner dem inte. Det är ganska starka anklagelser du för fram där. När du uttrycker dig så kan jag inte annat än att inte säga så mycket om det. Jag tycker det blir lite för hårda ord där, säger Haaland till NRK.

PLUS: Dokument Haaland: ”Växte plötsligt 20 cm på ett år”

”Jag tänker på det sportsliga”

Vidare ställer NRK frågan om hur han ser på att klubben anklagas för att bedriva ”sportswashing” och att värvningen av honom själv är en del av det.

– Jag har varit ett City-fan i hela mitt liv. Min pappa har spelat där och så. Det är egentligen det sportsliga jag tänker på. Jag har som sagt gjort klubbvalet med tanke på tränare, spelare och allt sådant. Det är egentligen det jag har tänkt på. I slutändan har jag varit ett City-fan, och det är bara så det har varit, säger 22-åringen.

Haaland får också stöd av norske förbundskaptenen Ståle Solbakken.

– Jag tycker är att det är väldigt svårt att lägga ett stort ansvar på individen. City är godkänt av Premier League, och var gränsen går för allt det är helt omöjligt att säga. Det är en mycket större politisk fråga än att individen är ansvarig för den, säger han.

Köp allt för att heja på Sverige i Sportbladet Shop här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.