Tegnell: Då kan allsvenskan starta

Den allsvenska seriestarten måste skjutas till juni eller juli på grund av coronaviruset.

Tidigast då kan publik tillåtas på läktarna igen, tror statsepidemiologen Anders Tegnell.

– Vi hoppas att det ska gå till sommaren för då finns det goda chanser att det ska lugna ner sig, säger han till Sportbladet.

Allsvenskan skulle egentligen ha börjat 4 april. Men vid ett möte i morgon där Svenska Fotbollförbundet (SvFF), Svensk elitfotboll (Sef) och samtliga klubbar deltar kommer beslut tas att seriestarten skjuts upp, erfar Sportbladet.

Anledningen är att regeringen har stoppat sammankomster med fler än 500 deltagare vilket i praktiken innebär att allsvenskan får spelas inför tomma läktare. Något så gott som samtliga föreningar motsätter sig med kraft.

Nästa fråga blir då: när kan förbudet mot sammankomster med över 500 deltagare tidigast hävas?

Sportbladet ställde frågan till statsepidemiolog Anders Tegnell som först och främst utesluter fotboll med publik redan i april.

”Väldigt otroligt”

– Det skulle jag bedöma som väldigt otroligt. Med de kurvor vi har sett i andra länder får man nog räkna med att en till två månader är ett minimum man vill ligga kvar med i det här läget, säger Anders Tegnell.

Dessa ”en till två månader” ska enligt Anders Tegnell räknas från och med att ”det brakar igång på allvar” med spridningen av coronaviruset.

– Det är ju osäkerheten i det hela. Från att det brakar igång på allvar så kan jag tänka mig att man håller det åtminstone en månad.

Vad betyder ”braka igång på allvar”?

– Att vi börjar se riktigt många fall som ligger på sjukhus.

Anders Tegnell vet i dagsläget inte exakt när smittspridningen når den nivån.

– Nej, det är jättesvårt. Vi tror att de kommer ske inom de närmaste veckorna, men det här viruset har överraskat oss gång på gång så jag har slutat känna mig tvärsäker.

– Mellan tummen och pekfingret kan det hända redan i veckan, det borde ha hänt om några veckor, säger Anders Tegnell.

”Chanserna små till obefintliga”

Därmed utesluter statsepidemiologen i praktiken också att allsvenskan skulle kunna starta i maj från och med omgång sex (2/5).

– Summan av allting är att jag bedömer chanserna att det (fotbollen) kan gå igång då är små till obefintliga. Åtminstone om man ska köra med publik.

– Vad vi hoppas på egentligen är att det ska gå till sommaren för då finns goda chanser att det ska lugna ner sig. Blir det en varm andra halvan av april och maj, då kan det vara möjligt (i maj). Men blir det kallt och ruggigt är det kört även in i maj kan jag tänka mig, säger Anders Tegnell.

Därmed skulle allsvenskan hamna i ett läge då serien tidigast kan starta i juni – först då tror Tegnell att det kan bli möjligt med publik på större idrottsevenemang, konserter och konferenser.

– Jag skulle tro det. Det borde gå, men inte innan dess. Men som sagt, jag har blivit förvånad förut så jag låter det var osagt så länge, säger Anders Tegnell.

Enligt uppgifter till Sportbladet kommer klubbarna inte ta något beslut på måndagens möte om exakt när allsvenskan börjar. Anledningen är att de vill avvakta vad Uefa kommer fram till gällande EM. Det beslutet tas först på tisdag.

Om EM flyttas – vilket är det troliga just nu – så öppnar det för att allsvenskan i så fall kan starta i juni i stället för att man måste vänta till juli med att spela den första matchen inför publik.

Men det kräver i så fall en intensiv nyplanering. Några matchdatum i juni existerar ännu inte eftersom det då skulle ha varit uppehåll.

Juni till november?

Sef:s generalsekreterare Mats Enquist om att börja allsvenskan med publik i juni eller juli:

– Vi tar till oss all kunskap som kommer oss till godo. Vi tittar på alla olika scenarion. Just den här informationen är det första gången jag hör. Att vi få veta det här kan bidra till våra diskussioner. Men just nu har vi inga mer specifika kommentarer än så. Vi samlar all fakta vi kan.

Att spela 5–6 omgångar i juni och 5–6 omgångar i november skulle kunna innebära att hela allsvenskan klaras mellan juni och november, men Mats Enquist vill inte spekulera i en sådan lösning.

– Det är den här typen av samtal som vi har med förbund och klubbarna. Så det blir inga fler kommentarer än så här. Vi vill heller inte bidra till spekulation. Det riskerar att bli oansvarigt att göra det innan vi enats, säger Mats Enquist.

Anders Tegnell.
Anders Tegnell.

PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?

I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.