”Ett fotbollslag är en smittsam miljö”

avMichael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

Professorn i infektionssjukdomar Björn Olsen menar att sannolikheten att AIK får fler coronasmittade spelare är hög.

– Ett fotbollslag är en smittsam miljö, säger han.

Olsen befarar även att allsvenskt spel i juni kan bli problematiskt om karantänsrekommendationerna finns kvar då.

Under onsdagskvällen gick AIK ut officiellt på sin hemsida och berättade att en spelare i laget misstänks ha drabbats av coronaviruset.

”Samtliga kända symptom har bekräftats” skriver AIK som också meddelar att samtliga ledare och spelare är satta i karantän.

Rätt agerat av AIK

– Det är helt rätt agerat av AIK, säger Björn Olsen till Sportbladet. Är det coronaviruset är risken stor att fler spelare kommer insjukna. Ett fotbollslag är en smittsam miljö.

– Man sitter nära varandra i omklädningsrummet, riskerar att dela vattenflaskor. De tränar ihop och gör man mål så jublar man ju även med varandra. De märker i AIK om en, två veckor om fler blir sjuka.

28 mars ska AIK möta IFK Norrköping i en träningsmatch enligt båda lagens kalendrar.

– Den blir inte av. Det vågar jag säga även om mina kunskaper om fotboll är usla, säger Björn Olsen.

Hur stor är risken att smittas om en motspelare bär på coronaviruset?

– Det är svårt att säga. Det beror på hur mycket kontakt man har med varandra. Teoretiskt är det absolut möjligt.

För två dagar sedan avslöjade Sportbladet att klubbarna, Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) och Svenska Fotbollförbundet har som ambition att allsvenskan ska komma i gång 5–6 juni.

Uppgifter som SEF och klubbarna bekräftade under onsdagen.

Björn Olsen ser flera problem med den tidsplanen.

– Förhoppningen är att smittspridningen peakar i maj. Jag tror det är optimistiskt. Jag tror det kommer hålla på längre, men jag hoppas att jag har fel. Det här är väldigt svårt att göra prognoser på. Just nu har vi en ganska aggressiv allmän smittspridning i storstadsområdena, speciellt i Stockholm.

Då kan de inte spela

Kvarstår karantänsrekommendationen så lär många fotbollslag och idrottsklubbar bli drabbade.

– Blir en spelare sjuk så måste ju övriga spelare sitta i karantän och då kan de inte spela. Även om smittspridningen är på sin topp i maj så kommer kurvan ha en lång sluttning nedåt innan det ebbar ut helt. Kina har haft sina karantänsregler i två månader och smittspridning pågick minst en månad innan dess.

– Samhällsläget och folkhälsomyndigheten styr karantänsreglerna men jag tror de rekommendationerna kommer hålla i sig ett bra tag. Det kan bli ett problem när man vill komma igång med tävlingar igen.

– Ett test som visar om man är smittad eller har bildat antikroppar för att man har haft coronaviruset skulle bli en hjälp. Men de testen är fortfarande en bit bort, säger Björn Olsen.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM