Seger och skadesmällar i IFK Göteborgs genrep

avPetra Thorén

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. IFK Göteborg genrepade inför den allsvenska starten med ett hett derby mot Örgryte.

Det slutade med en skön seger, men två skadesmällar – Sargon Abraham och Kristopher Da Graca tvingades kliva av och ska undersökas.

– Jag hoppas att det inte är för allvarligt, säger tränaren Poya Asbaghi.

Premiären i allsvenskan och superettan är nära. Då laddade de klassiska Göteborgslagen IFK Göteborg och Örgryte med ett att spela om ”vem som är bäst i stan”.

Resultatmässigt blev det IFK Göteborg, 1–0. Prestationsmässigt kan det bli en diskussion bland fansen.

Första halvlek blev mållös och erbjöd publiken som njöt i vårsolen en varierad kvalité.

Örgrytes spelare såg pigga ut och anfallarna Gustav Ludwigson och Ailton Almeida utmanade med sin styrka och speed respektive teknik och rutin.

IFK Göteborg sökte emellanåt den längre bollen i djupet mot Robin Söder vilket var ineffektivt men gav samtidigt en effekt av att Öis backlinje fick ta hänsyn i djupet vilket skapade ytor.

När Sebastian Ohlsson kom runt på högerkanten blev det farligare.

Det var också så första halvleks hetaste chans dök upp.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Tvingades kliva av

IFK:s alldeles nyligen utsedda lagkapten spelade in bollen aningen snett bakåt. Släpande Robin Söder avslutade i bortre, men Öis-målvakten Fredrik Andersson hann dit.

Största bakslaget för IFK Göteborg i första halvlek var att Sargon Abraham tvingades till ett tidigt byte efter en dryg halvtimma för känning i höger höft. Han var ett osäkert kort inför matchen och chansningen höll inte. Benjamin Nygren ersatte.

I inledningen av den andra halvleken tvingades backen Kristopher Da Graca kliva av med vad som också såg ut som en känning i höften, fast vänster.

Han ersattes av nyförvärvet Nzuzi Toko, som gick in på mittfältet medan August Erlingmark flyttade ner i backlinjen.

Båda skadorna kommer att undersökas.

– Sargon har haft ett problem i en och en halv vecka. Han kände sig hyfsad igår, tanken var att spela en halvlek. Men det blev värre och värre. Vi ska kolla så det inte är något i leden, säger IFK:s fysioterapeut Roland Kaldéus och fortsätter:

– Kristopher har också känt lite tidigare, sen hände något när han slog iväg en boll. Han ska också göra en MR, för att få koll inför premiären.

I andra halvlek tog IFK Göteborg ledningen och målet låg helt i linje med de grunder i djupledsspelet som laget repeterade under fredagens träning.

Robin Söder kunde avsluta målet som kom efter en djupledspassning mot ”assistytan” som Giorgi Kharaishvili tajmade in bra med sin löpning innan han slog in den centralt.

Efter målet tryckte Örgryte ner IFK:s försvarslinje. Laget gjorde flera byten och fick ny energi. Men Blåvitt avstyrde försöken med vissa besvär.

– Jag ska inte säga att vi gör en fantastiskt strålande match men vi fick med oss väldigt många bitar som vi var nöjda med och vi vann. Det var ett bra genrep, men inget mer. Nu börjar det nästa vecka, säger tränaren Poya Asbaghi.

Det var 5 672 personer på plats på Ullevis läktare i Göteborg.

IFK Göteborg möter AFC Eskilstuna borta i den allsvenska premiären. Örgryte startar mot Norrby hemma i superettan.

ARTIKELN HANDLAR OM