Avslöjar: Han petas för första gången

Så startar Sverige mot Malta

avJohan Flinck, Linn Nordström

Janne Andersson kallar konkurrensen på mittfältet mot Malta för brutal.

Sportbladet kan nu avslöja hans val.

Förbundskapten petar Sebastian Larsson för första gången i en tävlingsmatch.

Inför EM-kvalmatchen mot Malta på fredagen har Janne Andersson stått inför ett dilemma.

För första gången på väldigt länge, kanske till och med ända sedan han tog över som förbundskapten i augusti 2016, har han tillgång till alla sina mittfältare och anfallare.

– Det här är den tuffaste uttagningen jag haft som förbundskapten hittills, sa Andersson på torsdagens presskonferens.

Anderssons sista val

Anfallsalternativen är många och jämna.

– Vi har fem anfallare och alla fem har sett riktigt bra ut. Det finns ett antal alternativ och det är ett av de svåra besluten som jag måste ta, sa Andersson på presskonferensen inför matchen. 

Han fortsatte med mittfältet:

– Där har vi för en gångs skull i princip alla friska. Det är en brutal konkurrens på mittfältet, kanske hårdare än någonsin, sa Andersson.

Hans allra sista, svåra val stod förmodligen om vem som skulle spela på det centrala mittfältet bredvid nye kaptenen Albin Ekdal.

För så sent som under den sista stängda träningen på torsdagen växlade han där mellan Sebastian Larsson och Kristoffer Olsson i tvåmålsspelet, enligt Sportbladets uppgifter.

Given i snart två år

När förbundskaptenen sedan presenterade startelvan för laget på torsdagskvällen föll valet på Olsson, enligt Sportbladets källor.

Det innebär att Larsson, som fyllde 34 år på nationaldagen, petas från elvan för första gången i en tävlingslandskamp sedan han startade VM-kvalmatchen mot Vitryssland i VM-kvalet den 3 september 2017. 

I de två föregående tävlingsmatcherna, efter återkomsten till landslaget på våren 2017, hade Larsson bytts in i slutet mot Albin Ekdal. Mot Vitryssland fick mittfältaren starta för första gången under Andersson och gjorde succé. Sedan dess har han varit given i varje tävlingslandskamp han varit tillgänglig i. 

På kanterna blir det som väntat Viktor Claesson och Emil Forsberg.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Isak på bänken igen

I anfallet får Marcus Berg och Robin Quaison chansen igen. Det betyder att nya affischnamnet Alexander Isak återigen börjar på bänken.

– Vi kommer att ställa upp med det bästa laget som har störst chans att vinna matchen, sa Andersson på presskonferensen.

I målet och i backlinjen är det de väntade namnen.

Andersson har flaggat för att det kan bli en annan uppställning mot Spanien på måndag, vilket är en helt annan typ av motståndare förstås.

– Man kan fundera på två olika uppställningar, men vi tar det efter Malta-matchen, sa Andersson i dag. 

Han ska dessutom skicka upp en spelare på läktaren ihop med skadade Andreas Granqvist, då man varit 25 spelare i truppen i veckan.