Miljonregnet: ”Det bubblar”

avPetter J Larsson

LONDON. Nytt sponsoravtal – och miljonregn över engelska damligan.

Då jublar Chelseas svenska stjärnor.

– Det bubblar i hela industrin, jag försöker hålla mig kvar så att jag får vara med om det, säger landslagsmålvakten Hedvig Lindahl, 35, till Sportbladet.

Chelsea har övertaget i Champions League-kvartsfinalen efter 2-0 hemma mot Paris Saint Germain i första mötet på torsdagskvällen.

Och denna vecka har Londonlagets svenskor fått fler anledningar att jubla. Under onsdagen kom nyheten att engelska Women's Super League för första gången fått en titelsponsor – vilket innebär ca 120 miljoner kronor till damernas Premier League-motsvarighet. Det är banken Barclays som skrivit det historiska treårsavtalet med ligan som framöver kommer att heta Barclays FA Women’s Super League.

1 av 3 | Foto: Petter Larsson

– Det väcker en stor entusiasm i laget och i England som damfotbollsland, som en ledande nation i att föra damfotbollen framåt. Så det är jättekul att få vara här och känna hur man hela tiden tar nya kliv framåt, både i vårt lag och i hela damfotbollen, säger Chelseabacken Magdalena Eriksson.

Kommer du övertala landslagskompisarna att komma till England nu?

– Jag tror att det är många som är sugna på England och många som tittar på England mer och mer när de märker att det är en professionell liga med bra förutsättningar där man är heltidsproffs så jag tror att de kommer att komma av sig själv.

Även om det är oklart vad pengarna kommer att läggas på så är lagkamraten Jonna Andersson också positiv.

– Man visar här att man vill ha världsklass både på och utanför planen, säger hon.

Landslagsmålvakten Hedvig Lindahl kom till Chelsea 2015 och har sett hur den engelska damfotbollssatsningen exploderat de senaste åren.

”Slås publikrekord överallt”

– Jag vet inte hur det kommer att påverka spelarna eller klubbarna direkt, men det måste det ju göra. Ju mer pengar som kommer in, desto bättre blir ju hela tillvaron för spelare och alla som verkar inom damfotbollen i England. Så det är kul att det tas initiativ från Barclays att kliva in som titelsponsor, säger hon.

– Kanske inspirerar det andra att följa efter.

Miljonavtalet kom inte en dag för tidigt, menar Lindahl.

– Att det stoppas in pengar i vår industri är ju det vi har önskat i herrans många år och nu börjar det hända. Man ser hur Visa kliver in och sponsrar damfotboll och det slås publikrekord överallt, till höger och vänster, säger hon.

– Det bubblar i hela industrin och det är ju det som är roligt. Jag som är på slutet av min karriär försöker ju hålla mig kvar så att jag får vara med om det här för jag har spelat i många år utan någonting av detta.

Paris Saint Germain-backen Emma Berglund, som spelade 90 minuter i förlustmatchen på Kingsmeadow i södra London, ser med inspiration på hur man satsar på andra sidan engelska kanalen.

– När ligan började satsa och topplagen har sett ut som de gjort på slutet när de fått in några bra värvningar så är det klart att England alltid varit en intressant liga att spela i. Jag hoppas att det fortsätter växa här, för det behövs.

Hoppas ni på något liknande i Frankrike?

– Ja, man kan väl tycka det. Topplagen där är starka, resten är kanske lite på uppåtgående men de visar verkligen en satsning här och det hoppas jag kan spridas till andra delar av Europa också.