”Han har krossat hela sitt rykte”

Raseri i Tyskland efter supertalangens video

avPatrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Adam Davy / TT

Jadon Sancho är en av världens största fotbollstalanger och väntas i sommar också gå till någon av världens allra största klubbar.

Det finns trots det de i Tyskland som inte kommer sakna Borussia Dortmund-spelaren.

”Han har krossat sitt rykte”, skriver tidningen Bild om 19-åringens senaste tilltag.

Det är en video från Jadon Sanchos semester i Dubai som väckt raseri i Tyskland. 19-åringen väljer i filmen att visa upp en, om inte rent skrytsam så åtminstone glamourös, sida av sitt fotbollsliv.

Biffen som blev bötfälld

Sancho låter inledningsvis fansen se hur han flyger till Förenade Arabemiraten, som återkommande får hård kritik för brott mot mänskliga rättigheter och bristande jämställdhet, i ett privatplan. Väl framme väntar sedan en lyxbil på fotbollsstjärnan för vidare transport till ett privat zoo med tigrar och björnar, en egen yacht med vattenskotrar och på det bilkörning bland kameler i öknen.

Avslutningsvis äter Sancho den guldtäckta biff för tusentals kronor som tidigare även fått fotbollsstjärnans kollega Franck Ribery bötfälld av sin dåvarande tyska klubb Bayern München.

”Svårsmält för allmänheten”

Även i Riberys fall var det tysk press som först reagerade på extravaganserna och Die Welt beskriver nu Sanchos måltid som ”ätbar, men svårsmält för allmänheten”. Bild går i sin tur ännu längre i sin recension av videon och konstaterar att 19-årige Sancho ”krossat sitt eget rykte”, skriver CNN som sammanfattat de tyska reaktionerna.

I Tyskland finns en kultur av att stjärnor inte ska visa upp sin extravaganta lyx, något britten Jadon Sancho som tjänar motsvarande 63 miljoner kronor om året nu får erfara. Med tanke på videons genomarbetade produktion, med fokus på Dubais sevärdheter, bör frågan också ställas om det finns en uppdragsgivare bakom filmen som genom Sanchos Instagramkonto når 2,9 miljoner följare.

Förenade Arabemiraten, som emiratet Dubai tillhör, har gjort sig kända för stora investeringar i sport för att genom dem försöka förbättra nationens skamfilade rykte samt hitta andra intäktsströmmar än sina stora naturresurser. Nationen äger (genom Abu Dhabi United Group) bland annat engelska fotbollslaget Manchester City, arrangerar F1-tävlingen Abu Dhabi GP och har till och med planer på ett ishockeylag i KHL.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM