”Den slutgiltiga förolämpningen”

Rapinoe om finalen: Är en besvikelse

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Nyhetsbyrån AP kallar det ”den slutgiltiga förolämpningen”.

Det faktum att Fifa placerat damernas VM-final på samma dag som finalen i herrarnas Copa America och Concacafs Gold Cup.

– Det är löjligt och en rejäl besvikelse, säger USA:s stjärna Megan Rapinoe.

Sportbladet skrev redan i maj om seriekrocken i fotbollsvärlden. Samtidigt som herrarnas VM-final alltid spelats på ett fredat datum tvingas damerna på söndag kriga om uppmärksamheten med två andra stora internationella fotbollsfinaler.

”Är inte optimalt”

Samma dag som VM-finalen spelas på Parc OL avgörs guldmatchen i herrarnas Copa América på klassiska Maracanã i Rio de Janeiro och på Soldier Field i Chicago arrangeras finalen i Concacaf Gold Cup

Dessutom spelas två av åttondelsfinalerna i Afrikanska mästerskapen samma dag.

– Det kan alltid bli lite bättre. Det är klart att det inte är optimalt. Det kanske är olika sorters tittare men det är klart att det inte borde vara så. Samtidigt är det största mästerskapet hittills, känns det som, och vi tar steg hela tiden, sa svenska landslagsanfallaren Olivia Schough om krocken till Sportbladet i maj.

Megan Rapinoe
Foto: Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Megan Rapinoe

Rapinoe: Förstår inte motståndet”

Nyhetsbyrån AP uppmärksammar nu också schemaläggningen under rubriken ”The final insult”, översatt ungefär ”den slutgiltiga förolämpningen”.

– Det är löjligt och en rejäl besvikelse, säger USA:s stjärna Megan Rapinoe och fortsätter:

– Jag förstår inte varför det finns ett sådant motstånd mot att satsa allt på damerna. Jag tycker det är uppenbart att kvinnliga idrottare inte behandlats med samma omsorg, finansiella uppbackning och allt sånt som herrarna har.

Fifa säger i ett uttalande att de tror att tre finaler på samma dag kan lyfta uppmärksamheten för dem alla.

”Det är en sällsynt och spännande händelse”, säger det internationella fotbollsförbundet enligt AP.

Publicerad:

LÄS VIDARE