Mejla

Robert Laul

Laul: Wesström beter sig barnsligt

Publicerad:
Uppdaterad:

Det går förstås att ha synpunkter på Daniel Sundgrens agerande.

Men sportchefen Björn Wesström beter sig direkt barnsligt.

Uttalandet som sportchefen skickade ut via föreningens officiella hemsida idag stinker hämnd. Och hämnd är ingen professionell bevekelsegrund när man är satt att sköta ett truppbygge.

– Vi känner en enorm besvikelse över hur Daniel hanterat sin avtalade avslutning i AIK. Han har haft en fantastisk karriär i AIK och att vi nu skiljs på detta sätt känns oerhört sorgligt, säger Björn Wesström.

Det är många oproportionerligt starka och märkliga uttryck här. En ”enorm besvikelse” uttrycks kanske bäst mellan fyra ögon, och det ”oerhört sorgliga” är det i så fall Wesström själv som nu skapar.

Det känns som att Wesström agerat som om han suttit framför Twitter, vräkt ut sig 200 ilskna tecken med en överhängande risk att ångra sig tio sekunder senare (been there, done that).

Skadan är redan skedd

Problemet är att Björn Wesström var inte inloggad på Twitter. Han hade tryckt på knappen som kablade ut ett pressmeddelande via AIK:s officiella hemsida. Det var inte en tweet som gick att radera blixtsnabbt. Skadan var redan skedd. AIK framstår som en klubb som inte hanterar situationen professionellt.

För två dagar sedan uttryckte sig nämligen Björn Wesström så här via den officiella hemsidan:

– Daniel har givit AIK hela sitt hjärta. Han är väl värd den sportsliga utmaningen och de betydligt förbättrade ekonomiska förutsättningar som kommande äventyr innebär. Jag både vill och tror att vi kommer att se Daniel i AIK-tröjan igen efter utlandsspelet.

Det är ett genomtänkt, samlat och sansat uttalande. Kovändningen sportchefen gör därefter är häpnadsväckande.

Det är inte Sundgren som designat regelverket

Vi talar om Daniel Sundgren, en ur-AIK:are som gjort 113 matcher för Gnaget, nyckelspelare under klubbens senaste SM-guld. Det är möjligt att han gjorde fel som blev ”sjuk” inför Champions League-kvalet mot FC Ararat-Armenia, men samtidigt är det problematiska regler. Daniel Sundgren skulle varit låst från att representera sin nya arbetsgivare Aris FC i Europakvalsammanhang den här säsongen om han spelat matchen i Armenien.

Det är en extremt svår situation för spelaren utan helt bra lösningar. Oavsett vilket alternativ han väljer blir det fel mot någon part. Björn Wesström känner mycket väl till detta. När Wesström värvar spelare vill han att de ska agera precis som Sundgren. Därför är situationen inte så svartvit att den motiverar detta utåtagerande beteende från en sportchefs sida.

I stället verkar det vara en reaktion som antingen görs i ren affekt eller som en utstuderad hämnd. Åtminstone inte värdig en vuxen, reflekterande person som är bättre insatt i spelreglerna än de flesta andra.

Oavsett vilket får det AIK att framstå som en klubb som inte är tillräckligt professionella.

avRobert Laul

Publicerad: