Chocken – sen kvittering för Norge mot Spanien

VALLETTA/STOCKHOLM. En volleyskjutande Saul Niguez såg ut att ha fiskat fram den svenska drömmen – en norsk torsk.

Sen hoppade Kepa Arrizabalaga fram och boxade bort fångsten ur både spanska och svenska nävar på övertid.

– Klart det var lite surt att Norge fick ett kryss. Men det är bara att gilla läget, säger Marcus Berg om 1–1-resultatet mellan Norge och Spanien.

Stöd och omtanke till bröderna i väst?

Nej, när de svenska landslagsspelarna fick hoppas så hoppades de snarare på en spansk seger och säkrad EM-plats borta mot Norge – av den enkla anledningen att de själva möter just Spanien i nästa omgång (på tisdag).

– Jag vet att om man är klar för någonting, till exempel inte behöver spela för nedflyttning eller något, så slappnar man av. Det är sanningen. Då kommer de säkert vila sina viktiga spelare och deras klubblag kanske vill att de ska vila, sade Robin Quaison, som hoppades på spansk seger, inför lördagens matcher.

Halvvolley med fel fot

Med det i åtanke såg det länge positivt ut för Sverige.

Atlético Madrid-mittfältaren Saul Niguez halvvolleyavslut (med fel fot) precis i inledningen av andra halvlek hade gett Spanien en 1–0-ledning som såg ut att också ge en spansk EM-biljett.

Men på övertid skulle målvakten Kepa Arrizabalaga kliva ut och misstajma en utboxning. Han träffade ingen boll – men däremot en norsk spelare.

Domaren pekade på straffpunkten, Joshua King klev fram, och rullade in 1–1 till hemmapublikens stora glädje.

En match där Spanien alltså nu har något att spela för – även om oavgjort räcker för att spanjorerna ska säkra EM-platsen.

– Vi kommer gå för seger mot Sverige även om det räcker med oavgjort, säger spanske förbundskaptenen Robert Moreno på presskonferensen efter matchen.

Svenske anfallaren Alexander Isak är van vid att möta spanjorer från klubblaget.

– Jag ser Spanien som klar etta. Så jag tror inte det (att Spanien inte är EM-klart) betyder så mycket på det sättet. Men det blir tuffare nu när Norge tog en poäng. Vi gjorde allt vi kan göra och vann med 4–0 så vi fokuserar på oss själva, säger Real Sociedad-anfallaren.

Ramos avstängd mot Sverige

Sverige slipper dock en viss Sergio Ramos. Real Madrid-kaptenen gjorde sin 168:e landskamp på Ullevål och blev därmed i ensamt majestät Spaniens meste landslagsspelare genom tiderna.

Han firade med att ta ett gult kort – som innebär att matchen mot Sverige inte blir hans 169:e.

– Det är en av deras bästa spelare så det klart det är positivt för vårt del. Men de har mycket, mycket bra spelare så vi måste vara på 110 procent ändå, säger Isak om Ramos avstängning.

Robin Quaison är inne på samma spår:

– De har andra bra spelare så vi får inte fokusera bara på honom.

Även om Spanien inte blev det så fanns ett annat lag som säkrade EM-biljetten under lördagskvällen.

Italien kan, efter att ha missat VM förra året, åter kalla sig själva ett mästerskapsklart lag. Segern med 2–0 hemma mot Grekland räckte för att säkra avancemanget från grupp J.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.