”Messi? Nä, jag är bara Bri...”

Göteborgs Brianne Folds om den infekterade övergången, Messi-parallellen och Rapinoe

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG. Övergången har skapat stora rubriker och agenten bakom värvningskuppen har skruvat förväntningarna genom att likna sin spelare vid självaste Lionel Messi.

Nu landar Göteborgs nyförvärv nivån.

– Ah, jag är bara Bri, jag är mig själv.., säger talangen Brianne Folds.


Här ser du Eskilstuna–Kopparbergs Göteborg


Det finns ett korn av rättvisa i jämförelsen; rörelseschemat, den låga tyngdpunkten och vändningen som öppnar ytan bakom tre motståndare under träningsspelet på Valhalla IP.

Men Lionel Messi?

Agenten Ashley Brown beskrev, i samband med övergången till Kopparbergs Göteborg, sin spelare som en kopia av Barcelonastjärnan.

Parallellen har inte undkommit Brianne Folds.

– Jag vet inte varför han gjorde det, säger hon med ett skratt. Han överdriver. Han säger alltid att mina första tre steg är snabba, kanske är det just det men...

Men...?

– Jag är bara Bri, jag är mig själv.., säger hon och spricker upp i ett leende.

Tillhör det förflutna

Sedan Sportbladets avslöjande om Kopparbergs Göteborgs värvningskupp bakom ryggen på Linköping har flera texter skrivits om den okända, men talangfulla amerikanskan.

Hon kallar det själv för ”Dramat”, men påpekar att hon har gått vidare.

– Det har inte idealiskt och inte hur jag föreställde mig hur det skulle vara. Men det tillhör det förflutna, påpekar hon och fortsätter:

– Jag har lämnat det bakom mig och startat ett nytt kapitel. Om man googlar Brianne dyker det nog upp mycket, men slår man på "Bri" är jag nog oskyldig.... Jag kallas Bri, om det funkar för er.

Det är okej.

Framtiden finns i Kopparbergs Göteborg och det är dyningarna av coronapandemin som fört henne över Atlanten. I början av mars gjorde den unga lovande collegespelaren sina ledare i Auburn Soccer i Alabama stolta när North Carolina Courage, NWSL-mästare både 2018 och 2019, draftade henne.

Den unga mittfältaren hann nosa på sin dröm.

– Jag hade en veckas försäsongsträning med klubben, sen stängde allt ner. Det var verkligen ett stort steg från college till ett ligalag, jag lärde mig mycket bara under den veckan, sen kom coronakrisen.

– Det var väldigt frustrerande. Jag hade ett litet sammanbrott. Jag hade jobbat så hårt. Det kändes som att allt jag hade drömt om fanns inom räckhåll, sen försvann det bara. Men alla var påverkade av det och det har jag stor förståelse för. Det var något som drabbade alla, säger hon.

Brianne Folds.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Brianne Folds.

”Tycker det är cool”

Nu tar hon sats i en helt ny miljö. 22-åringen från Lakeland i Florida uppskattar lugnet i Göteborg och försöker matcha tempot i som drivs upp av Kopparbergs landslagsstjärnor.

Hon har deltagit på ungdomslandslagens camper i USA och spelat för U23-landslaget ”vi slog Sverige när vi möttes i Spanien”. Siktet är förstås det stjärnspäckade A-landslaget, där förebilden Rose Lavelle är den stora sportsliga inspirationen.

Vid sidan av planen finns det andra ”role models”, som Megan Rapione.

– Att ha spelare som henne i landslaget är fantastiskt och inspirerar mig till att bli en bättre spelare och bättre lagkamrat. Jag tycker det är cool, hon lutar sig inte tillbaka utan använder sin plattform för att säga vad hon tror på och inspirerar andra att göra samma sak.

För egen del ligger utmaningen nu i att bli bekväm för att kunna prestera maximalt i en främmande omgivning. Det är inte bara fotbollsmiljön som är ny.

Utmaningen är tidskillnaden.

– Den blir svår för mig, jag är så van vid att tala med min familj. Att vara iväg från dem är svårt, men att inte kunna tala med dom är hårdare. Jag kan inte ringa när jag vaknar. Vi får tala om kvällarna, säger hon.

Kontraktet löper över kommande säsong så det finns tid att växa in på Kopparbergs tremannamittfält.

Gör debut i mitten av juli

Hur beskriver du dig själv som spelare?

– Jag är kreativ och älskar att kombinera med mina medspelare. Jag gillar att vända upp och är bra på små ytor.

Messi-style?

Vi får vänta och se. I mitten av juli har Bri Folds rätt att göra entré på den damallsvenska scenen.

Kopparbergs Göteborg möter Eskilstuna på bortaplan under lördag eftermiddag.

Sportbladet sänder alla matcher i damallsvenskan.

Publicerad:

LÄS VIDARE