Coronakaos tvingar Kristoffer Olsson tänka om: ”Accepterat det”

Publicerad 2020-07-01

Kristoffer Olsson.

Ett drömbröllop, svensk nyckelspelare i EM, Champions League eller rent utav ett klubbyte.

Kristoffer Olsson, 24, har kastat allt i papperskorgen utan att beklaga sig.

– Jag har accepterat att det här blir ett väldigt konstigt år, säger han.

I ett av de lyxigare höghusen i Krasnodar i södra Ryssland finns en skandinavisk koloni som umgåtts flitigt de senaste veckorna.

För en dryg månad sedan återvände Marcus Berg, Viktor Claesson, Kristoffer Olsson och Jon Fjoluson till sitt ryska klubblag för förberedelserna inför återstarten av ligan. Tills vidare har deras familjer inte anslutit.

Men Krasnodars matcher har inte blivit av.

– Det är frustrerande, men inget man kan göra något åt. Säkerheten måste självklart komma först, säger Kristoffer Olsson tydligt.

Två inställda återstarter

Återstartspremiären hemma mot Dinamo Moskva flyttades fram efter flera positiva coronavirustest hos motståndarna. Motståndare två Orenburg drabbades av samma bakslag men lämnade w.o.

Nu ska Krasnodar möta tidigare coronasmittade Rostov på onsdag i ligan. Förhoppningsvis tredje gången gillt.

Krasnodarsspelarna är luttrade efter coronakaoset som flyttat på deras två första matcher.

– Jag hoppas Rostov har fått ordning på smittan och att det blir match. Det skulle vara skönt både för dem och för oss.

Känner du dig orolig över att det har blivit så här i ryska ligan?

– Man ska ha respekt för det här viruset. Man kan bli svårt sjuk, människor dör. Men södra Ryssland har klarat sig bättre. Klubben har skött det väldigt bra och vi har inte drabbats.

– Jag litar på de som kan det här. Vi är fotbollsspelare, vi vill spela matcher och göra vårt jobb, säger Kristoffer Olsson.

– Men jag skulle ljuga om jag inte medger att man funderar. Det har diskuterats mycket kring vad som hänt i fotbollen här i Ryssland.

Olsson i Krasnodartröjan.

Kunde blivit annorlunda

Han låter inte på något sätt tyngd eller bitter över situationen som blivit.

Även om just han hade haft anledning till att vara det.

Han spelade från start i nio EM-kvalmatcher för Sverige 2019 och etablerade sig som startspelare centralt på mittfältet i landslaget inför EM-slutspelet i sommar.

När coronapandemin slog till låg Krasnodar på klar andraplats som innebär en direktplats i Champions League.

Drömbröllopet med sambon Sofie Jakobsson fick ställas in på grund av pandemin.

De senaste årens succé har gjort att Olsson, som flyttade till Arsenal redan som 16-åring, åter blivit intressant för klubbar i de största ligorna.

– Bröllopet var inbokat och planerat i detalj mellan ligaavslutning och före allt kring EM, men Sofie och jag förstod snabbt att det inte skulle gå. Så det är framflyttat, säger Olsson som fyllde 25 år under tisdagen.

I slutet av augusti förra året förlorade Krasnodar i sista kvalomgången till Champions League mot Olympiakos och fick spela i Europa League i stället.

Krasnodar, med en av världens modernaste arenor, väntar fortfarande på sitt första deltagande i den finaste klubbturneringen.

På grund av de inställda ligamatcherna hittills har uppstickaren Krasnodar halkat efter, ned på fjärde plats, med färre spelade matcher.

Vill nå landslagsnivå i klubben

– Vinner vi våra hängmatcher så är vi uppe på samma poäng som Lokomotiv Moskva på direktplats till Champions League. Det är självklart vårt mål att ta oss dit för första gången i klubbens historia. Det hade varit suveränt att få uppleva Champions League även om ingen vet hur höstens spel kommer se ut riktigt.

Du hade ett personligt guldläge också – känner du ingen besvikelse över att det har blivit så här?

– Nej, jag har accepterat att det blir ett väldigt konstigt år. Jag har etablerat mig på en annan nivå och fått en stor roll i landslaget. Men jag har mycket mer att få ut av mig, speciellt här i Krasnodar. Jag har varit stabil men inte nått samma spelmässiga höjder som i landslaget. Jag har lite kvar att bevisa i Krasnodar, säger den tidigare IFK Norrköping- och AIK-spelaren.

– Jag vill komma så högt upp som möjligt i min karriär, men Krasnodar är en bra miljö att utvecklas i som spelare. Att dessutom ha ett Skandinaviengäng att umgås med betyder mycket inte bara för mig utan för oss alla och för våra familjer.

Stora glädjenyheten

Och allt är inte bara dåliga nyheter.

Kristoffer Olsson och sambon Sofie Jakobsson ska bli föräldrar i september.

Det är ingen hemlighet, va?

– Nej, nej. Det är en enorm lyckokänsla, stolthet och något som man vill skrika ut så att hela världen får veta, säger han.