Faustino Asprilla om torpeden som ville döda Chilavert

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Först en förlust och ett rött kort i en kvalmatch mot Paraguay – sen var den colombianska anfallaren Faustino Asprilla tvungen att avleda ett mordförsök på motståndarmålvakten José Luis Chilavert.

Det berättar landslagsikonen i en dokumentär i tv-kanalen TelePacifico, enligt BBC.

Det är en talande berättelse av hur nära sammankopplat våldet och fotbollen var i Colombia under 90-talet. Bara tre år efter att Andrés Escobar skjutits till döds för ett självmål i VM 1994 var VM-kvalmötet mellan Paraguay och Colombia nära att sluta i en tragedi.

Både Faustino Asprilla och Paraguays målvakt och frisparksfantom, José Luis Chilavert, blev utvisade i matchen som Paraguay vann med 2–1.

Efter matchen fick Asprilla ett telefonsamtal till sitt hotellrum där en torped erbjöd sig att skjuta ihjäl Chilavert.

”Är du galen?”

I en dokumentär som visats på colombianska tv-kanalen Telepacifico berättar Tomas Brolins före detta lagkamrat i Parma om händelsen och sitt svar:

– Va? Är du galen!?, ska han ha sagt han och fortsatt:

– Nej, nej, nej, du kan inte göra det. Det skulle skada colombiansk fotboll, det som händer på planen stannar på planen.

Båda lagen avancerade till VM-slutspelet ändå. Där åkte Colombia ut i gruppspelet medan blivande världsmästarna Frankrike slog ut Paraguay efter förlängning i åttondelsfinalen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN