Sjöbergs stöd efter brittiska skandalen

FOTBOLL

Under vintern har en stor pedofilskandal rullats upp inom brittisk fotboll.

Nu delar Patrik Sjöberg, själv sexuellt utnyttjad som barn, med sig av sina erfarenheter i ett öppet brev i ansedda The Guardian.

”Vi måste vara deras röst”, skriver han.

Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
Patrik Sjöberg.

Det var i november som förre proffsspelaren Andy Woodward gick ut och öppet berättade om fotbollstränaren Barry Bennells sexuella övergrepp på honom som ung. Avslöjande blev början på en lavin av fall. I december berättade den brittiska polisen om hur man för närvarande utreder 350 fall där pojkar utnyttjats sexuellt i den brittiska fotbollen genom åren.

Situationen liknar mycket den som följde efter att höjdhoppstjärnan Patrik Sjöberg avslöjat hur hans tränare Viljo Nousiainen utnyttjat honom sexuellt som barn.

I ett öppet brev på opinionssidorna i The Guardian delar han med sig av sina erfarenheter och drar paralleller mellan de båda skandalerna.

”Måste bryta de sociala barriärerna”

”Känslan av skam och tabu är svår att bryta och i våra samhällen finns det en tyngdpunkt på förlåtande som kanske kommer från vår lutherska uppfostran. Men jag gjorde inget fel och det gjorde inte heller de brittiska fotbollsspelarna”, skriver han och fortsätter:

”Vi måste skifta fokus och bryta de sociala barriärer som finns för att man ska våga berätta, för om du inte talar om de här sakerna så kommer du tvingas bära på den under hela ditt liv”.

Han beskriver hur han är lyckligt lottad i och med att han nått toppen inom sin idrott och därför skaffat sig en plattform där folk lyssnar på honom.

”Jag blev en idrottare och folk som Andy Woodward och Steve Walter gjorde fotbollskarriär. Men bara ett fåtal av alla barn som idrottar når toppen. Jag växte upp med unga idrottare som blev utnyttjade och som tog helt andra vägar i livet och de hade aldrig en plattform där de kunde prata om saken. Vi måste vara rösten för alla dessa barn.”

Läs hela det öppna brevet från Patrik Sjöberg i The Guardian här!