Herrlandslaget i fotboll

”Granaten och griseknorren i Graz”

Av: 

Marcus Leifby

FOTBOLL

sportbladets.se:s Marcus Leifby rapporterade från Österrike–Sverige

Båda bröderna Elm från start – och ytterligare några överraskningar.

Hur sköter de sig?

Följ det och alla annat i kvällens landskamp borta mot Österrike på sportbladet.se.

Marcus Leifby ger er allt – minut för minut.

SLUT ÖSTERRIKE-SVERIGE – 0-2!

Det var det. Och det blev ju riktigt, riktigt kul till slut.

Sverige vinner med 2-0 och vi ska väl inte säga att man imponerar. Men man vinner och det är ganska centralt och viktigt i fotboll.

Och vilka mål vi får se. Rasmus Elm börjar med att dra in 1-0 med en högervolley – kalla det granaten i Graz, om ni vill. Det är ett fantastiskt mål!

Några minuter senare kliver Kim Källström fram och smeker in 2-0 i krysset med vänstern. Kalla det griseknorren i Graz, om ni vill. Det är ett fantastiskt mål!

Annars då?

Nja, det var väl inte så att man gick i taket över den svenska insatsen precis. Adam Johansson gör en helt okej match men får stå åt sidan mot Portugal i slutet på mars. Den platsen tar han aldrig från Micke Nilsson. Det är ju Ronaldo som väntar.

Erik Edman gör också en skön comeback i landslaget. Han har en bra bit kvar till den där riktiga formen men det här var ett steg på vägen. Han skulle behöva bra med speltid nu i Premier League inför VM-kvalet, det skulle vara riktigt bra.

Sen har vi Elmarna som gör helt okej insatser båda två. Viktor tycker inte jag kommer med i spelet så mycket. Rasmus gör ju ett drömmål och en helt okej insats annars, utan att på något sätt glänsa.

Startman mot Portugal? Nja, jag är tveksam. Jag tror Lagerbäck kommer att satsa på mer etablerade och rutinerade kort nere i Porto. Sebastian Larsson till exempel. Eller Chippen.

Markus och Marcus på topp sätter inte några större avtryck. Båda har varsin riktigt bra möjlighet men vi får vänta lite till på att det ska lossna i landslaget för de här båda herrarna.

Vem tar då plats bredvid Henrik Larsson mot Portugal. Jag tror att Lagerbäck spelar med Rosenberg – om han nu inte väljer att spela med en forward men det känns inte speciellt mycket Lagerbäck.

Som helhet var inte det här någon höjdartillställning men vad fasen, nu ska vi inte vara kräsna. Vi vinner med 2-0, vi gör två drömmål och vi luftar lite yngre spelare. Mer än så får man inte i Graz en onsdagskväll. Jag är nöjd nu – är ni?

Tack alla som... ja vad fasen, vi ska väl säga några ord om Eurosport också som gjorde landslagsdebut. Första landskampen och det gick väl lite som det gjorde för Foppa i sin comeback mot det där ängagänget KB 65.. Det kan bli rätt mycket bättre!

Mycket avbrott, rätt taskig produktion och Christer Mattiasson som expert? Njä, det var väl så där. Han (Christer) såg (och lät) mest ut som att han hellre hade suttit hemma hos Anders Svensson och käkat tacos i kväll. Ingen tändning. Inget tryck i åsikterna och analyserna. Du kan bättre Christer, ryck upp dig lite. Tyck till! Bosse Ringholm framstår ju plötsligt som en man med utstrålning...

Nu säger vi tack och hej. Vi hörs snart igen, jag ska hem, sova några timmar och sen rapportera från damernas storslalom i morgon klockan 10.00.

Godnatt!

/ Marcus

90 Vi är uppe på 90 och sniffar nu. Ska fixa en fram en fråga som ni kan rösta på strax här på sajten... Vilket mål var snyggast? Kims eller Rasmus?


87 Sverige får chansen att kontra efter en riktig ”indianare” av en österrikisk back men Rosenberg får inte ut bollen till Nannskog som sticker direkt i djupet. Det var synd, det fanns bra yta att gå på där för skåningen...


85 Kienzl försöker göra en Elm, det vill säga sopa in en volley i krysset, men får inte samma träff och träffar inte målet. Men han ser nöjd ut ändå och jag förstår honom. När jag spelade fotboll så var det minst lika viktigt att skottet såg hårt ut än att det gick på mål. Ett stenhårt skott tätt över ribban är ju bättre än en fjösig rullare som målvakten bara plockar i skopan...


83 Två drömmål och en drömräddning har vi fått se. Jag är helnöjd. Jag skulle kunna tänka mig att stänga rapporteringen nu, ta en taxi hem och käka lite vindruvor i soffan men jag ska ta den här matchen i hamn, jag lovar.


81 En österrikare.. Scharner tror jag att det är, ligger ner och har ont som fasen någonstans. Det sägs att Gandalf riskerar att få sparken om Österrike förlorar i kväll. De har tappat poäng mot Färöarna i VM-kvalet och det säger väl en hel del om det här laget. Kanske mer om laget än om förbundskapten Gandalf. Sju, åtta minuter kvar nu plus lite tillägg.

78 Andreas Granqvist drar in trean... men vinkas av för offside och det var korrekt. Nannskog var och högg där också men han var också offside så det hade nog inte spelat någon roll om han hade varit snabbare än Granqvist på bollen.


77 Mycket Österrike nu. Den svenska backlinjen ser lite stirrig och vilsen ut och får inte riktigt grepp om österrikarna.


75 Sebastian Larsson in – Kim Källström ut.


74 Farligt läge för Österrike och det krävs nästan en vetenskap för att ta reda på varför det inte blir mål. Isaksson tappar bollen efter en frispark och en svensk back, helt omöjligt att se vem... jo, det är Petter Hansson som vräker sig fram och rensar undan returen.. men bollen tar på en österrikare och studsar sen tillbaka rätt upp i plytet på Hansson. Den kunde lika gärna studsat in.


70 Får många trevliga läsarmejl, jag hinner inte svara på alla nu men det kommer. Fortsätt höra av er med kommentarer, idéer, synpunkter, sågningar och tankar. Kring mig och matchen. Om jag inte minns helt fel så gjorde Fredrik Ljungberg mål i en av sina första landskamper. Han bet sig kvar. Men jag kan lova er att han inte gjorde ett så snyggt mål som Rasmus. Frågan är om han kan bita sig kvar...? Vad tror ni, vad tycker ni? Ska han spela mot Portugal? Luis Figo lär ju bli chockad när han ser Rasmus mål här i kväll...


69 Bra läge för Österrike nu som det blir lite fart på när publiken börjar busvissla. Micke Nilsson lyckas komma emellan och få bort den bollen. Snacka om tempoväxling. Snacka om att den här matchen har vaknat till liv.


68 Det var några händelserika minuter där... Pust... Vilka kalasmål... på sex, sju minuter. Så snygga fotbollsmål har ju inte Sverige skakat fram på typ sex, sju år.. Och så kommer det två pärlor på sju minuter. Österrike buas ut av sin hemmapublik nu.


65 Sverige har fått energi kan vi väl konstatera. Öser på riktigt bra nu och Marcus Berg har på vippen att utöka ledningen till 3-0 men avslutet går rakt på Manninger. Kul för Manninger att han hinner se en boll. Röra en boll.

Nu kommer Daniel Nannskog in, det ska bli kul att se. Kan säkert få lite bra bollar och bra yta att jobba på nu när Österrike måste flytta upp...


63 Kim Källström! Vilken frispark! Vilket mål! Han ser chockad ut själv... 2-0!

Källström drar till med vänstern... eller drar till och drar till.. han smeker in den med vänstern, skruvar den perfekt över muren och bollen går ribba in ser det ut som. I Manningers vänstra kryss den här gången. Nu har han fått en tysk atomubåt i det högra och en smygande, fräck, fransk finurlighet i sitt vänstra.

Två fantastiska mål!


62 Ojoj.. har ni hämtat er? För nu har vi ett kanonläge. En centimeter utanför straffområdet. Källström stegar upp och...


56 VAAA FAAAAAAN... Så lät det här precis och anledningen stavas Rasmus Elm!! Han trycker in en volley med högern och sitter som ett smäck i krysset bakom Manninger som fortfarande inte vet om det var ett skott från Rasmus eller en tysk atomubåt som landade i hans högerkryss.

Bollen kommer från Rosenberg som skarvar vidare lite lätt bara. Den kommer studsande, den är lite fuktig bollen och Rasmus får en perfekt träff. Bollen går i en underbart skruvad båge.

Vilket skott! Herrejesus, och vad roligt för Rasmus. Han har ju visat att han har en bra fot i allsvenskan vid flera tillfällen, nu plockar han fram den i landslaget också. Så ja! Fasen, det är bara att testa skott... då kan det gå så här.

Sverige i ledning alltså, 1-0!


55 Lite mer Österrike nu men det är fortfarande ganska mycket tjångande.


53 Daniel Nannskog ska in. Rosenberg eller Berg ut? Jag tror på Berg.


52 Det blir Källström och ett bra skott. Tätt, tätt utanför dock. Men ändå bra på något sätt.


51 Kanonläge nu för Sverige. Frisparksläge några meter utanför straffområde. Kim eller en Elm?


50 Ingen vidare svensk inledning på den andra halvleken. Daniel Nannskog är på väg in och det känns väl helt rätt. Kom igen nu Nanne!


47 Oj fy fasen vilken räddning... Ja.. Österrike kommer fram på högerkanten, inlägget är långt men bollen nickas snett inåt bakåt, helt genialiskt och Hölzl tror jag att det är... Hölzl vräker sig fram och språngnickar med Andreas Isaksson gör årets räddning... ja i Graz i alla fall. Han stäcker ut varenda centimeter och lyckas pnuffa bort bollen. Grym räddning!


46 Och vi har 45 minuters fotboll till att se fram emot. Vi är igång...


PAUS Intervju med Roland Andersson nu i Eurosport och det funkar inte riktigt i dag med tekniken verkar det som. Det enda som vi får höra från Roland är ”det är väl hyfsat” sen försvinner ljudet.

Fyra byten inför andra. Petter Hansson, Mikael Nilsson och Andreas Granqvist in. Alla i backlinjen förutom Erik Edman ut alltså. Sen har vi fått in Samuel Holmén i stället för Chippen.


PAUS Kai mejlar och tycker jag är arrogant. Alla synpunkter är förstås intressanta och jag tar till mig det, Kai. För att kunna referera fotboll behövs det cirka 22 spelare som faktiskt spelar lite fotboll så det finns någonting att rapportera om.

Och när man börjar se saker som att en förbundskapten är lik Gandalf, då är det ett tecken på att matchen håller så där kvalité. Men för din skull Kai så ska jag inte missa ett enda felpass, en enda felstuds eller ett enda inkast i andra halvlek. Promise!


PAUS Där har vi slut på den första halvlek och det är vi glada för. Var ungefär lika spännande som finansutskottets senaste verksamhetsplan.

Spelet har böjat lite fram och tillbaka men det ser ganska ryckigt och styltigt ut. Vi kommer inte fram med tillräckligt mycket folk och de som kommer fram har inte speciellt bra fart.

Sverige har haft en riktigt bra målchans, Markus Rosenberg kom helt ren med Manninger men avslutet satt mitt på det enda stället det inte ska sitta på... mitt i målvaktens bröstkorg.

Rosenberg är ändå nöjd med den första halvleken – han tycker Sverige spelar bra, skapar många målchanser och har ett bra passningsspel. Jag håller väl inte riktigt med men å andra sidan ser jag matchen från en annan vinkel än vad Rosenberg gör. Jag slipper dessutom springa mig trött, jag är pigg i knoppen så min analys är den mest objektiva, jag lovar.

Plus i Sverige då?

Ja, Adam Johansson har klarat sig rätt bra. Hela backlinjen ser väl ut att ha god kontroll och det är roligt att se Erik Edman i landslaget igen. Vi behöver honom och hans naturliga vänsterfot. Kim Källström försöker driva igång anfallsspelet med det resulterar allt för ofta i långa bollar långt bakifrån.

Bröderna Elm? Njaaa... så där va? Jag vill se David i landslaget nu.

Chippen har också sett pigg ut, har legat bakom några farligheter från sin position ute på vänsterkanten.

Nu tar vi ett litet brejk här, hämtar lite kaffe och samlar kraft inför andra halvlek. Det kan behövas.

44 Mmm.. kan vi få ett sista anfall nu då...


41 Vi har hyfsad kontroll bakåt i alla fall. Erik Edman ser ut som om han inte gjort annat än spelat landslagsfotboll under det senaste året. Hur stabil som helst.


40 Fem kvar. Källström försöker och försöker men det händer inte så mycket. Sverige kommer med för lite folk och för lite fart och för lite idéer. Markus och Marcus har inte fått så mycket vettigt att jobba på heller. Inte mycket i djupet och det som har kommit i djupet hade till och med en anabolapumpad Ben Johnson haft problem med att hinna i kapp.


38 Rasmus blir avblåst och det är obegripligt. Hade fått kanonläge annars att bryta in från höger eller att sopa in ett inlägg. Chippen rusar på, han ska ju byta i halvlek så det är ju bara att tömma allt på 45 minuter här.


36 ... den rätt i famnen på Manninger... Den är inte så dumt slagen men ingen kommer i löpningar mot bollen eller med bollen.


35 Frispark Sverige från höger.. Kim slår...


34 Ja, och det är alltså Österrikes förbundskapten som också spelar Gandalf i Sagan om Ringen..

33 Viktor Elm hittar ett bra skottläge men skjuter inte utan petar och petar och petar... och blir av med bollen. Synd. Det behövs inte 32 landskamper för att man ska få testa skott i landslaget. Det är okej ändå.


32 Ja, det är alltså den här killen som är förbundskapten för Österrike.. Karel Brückner.

30 Säumel testar från 25 meter men skjuter utanför. Det är rökigt inne på stadion nu, några galningar har tänt bengaliska eldar. Enormt slöseri med tanke på matchens betydelse.

29 Svenskt inkast på högerkanten. Den ungerske domaren säger till Rosenberg som stångas med en österrikisk back. Kontring Österrike i stället...


27 Adam Johansson får en del yta att jobba på men han är lite försiktig. Vågar inte riktigt gå hela vägen.


25 Jo.. Chippen – igen – tar sig fram och slår en ett nästan perfekt inlägg till Rosenberg. Nästan perfekt. Eller så var det perfekt och Rosenbergs löpning lite feltajmad. Han får i alla fall bollen bakom sig och då är det svårt att sätta till pannan och dunka in bollen i krysset. Chippen har i alla fall sett riktigt pigg ut. Bäst i Sverige så här långt.


23 Det känns lite halvfarligt när Österrike kommer framåt och närmar sig straffområdet. Några spelare är uppe och värmer redan. Holmén, Nilsson, Petter Hansson och Andreas Granqvist. De är de fyra som ska in i paus. Om ni tycker att jag rapporerar för lite från matchen så är det så att det inte finns så mycket att rapportera om. Det finns inga crosspassningar att gå i extas över, inga målchanser att sätta i halsen för... Jo..!


21 Nu förstår jag om någon väljer att zappa över till Knight Rider som sänds i kanal 6 just nu. Det här är zzzömnigt nu...


19 Maestro står för matchens grej så här långt när han fintar bort två framrusande pressugna österrikare och bara tar ett kliv fram, emellan de röda som går bort sig helt.


18 Frispark nu från vänster. Chippen slår den men det blir inte mycket av det. Efter lite bedrövlig fotboll i några sekunder kommer bollen tillbaka ut till Chippen som slår ett inlägg till ingen alls.


16 Kvarten spelad. Bröderna Elm har inte synts till så mycket. 1-1 i målchanser. Daniel Majstorovic stiligast som vanligt. Domaren är från Ungern. Källström hämtar mycket boll och försöker lägga upp spelet. Chippen har gått och blivit långhårig. Där har ni lite av det som hänt första kvarten.


14 Det blir ett inspel i straffområdet som Österrike plockar undan.


13 Marcus Berg har fått en halvdassig start på matchen. Verkar inte vara vän med bollen. Studsar och far bort från fötterna på honom. Sverige försöker ta sig fram på vänsterkanten gång på gång men nu kommer Adam Johansson på högerkanten...


11 Arnautovic kommer igen och avlossar. Andreas Isaksson gör en handbollsräddning när han bara flaxar till lite och räddar med högerarmen. Bra.

10 Reportern vid sidlinjen rapporterar att planen ” ser platt ut”... Tack för det, satt precis och funderade på det..


7 Chippen går på skott men den bollen landar i Bodensee. c är förbundskapten för Österrike och det namnet känner ni säkert igen. Han hade Tjeckien under många år. Snacka om skillnad. Först dirigera tekniska och smarta tjecker, sen ta över Österrike...

5 Markus Rosenberg får en kanonchans, helt ren med Manninger, men avslutar mitt på. Bollen studsar till lite precis innan han ska dra in den men nej... Rosenberg måste ju sätta de här lägena, har har svårt för att göra just det i landslaget. Det vilar en förbannelse över Markus när han spelar i blågult, det gör det.


4 Erik Edman har börjat piggt. Följer med upp.


3 Ja, vänsterkanten, var det ja. Sveriges första anfall kommer på vänsterkanten och Marcus Berg är på vippen att komma helt ren men han vinkas av för offside.


2 Kollega Petra mejlar: Nu lägger chippen upp taktiken med Berg/Rosenberg. Håll koll på vänsterkanten Marcus!

Jag ska, jag ska.

Avvaktande inledning. Publiken busvisslar när Sverige rullar boll i backlinjen. Nu går vi till anfall...

1 And we are off!


20.30 Så. Mattiasson fortsätter imponera. När han får chansen att säga någonting om anfallaren Marc Janko, som gjort 30 mål för sitt Salzburg den här säsongen, säger han ” mm, det gäller att få stopp på en sådan spelare”.

Å fan.

Nu kanske jag är lite hård mot Mattiasson men vad fasen.. Lite mer ska man väl kunna kräva av en ”expertkommentator”... Man kan ju alltid göra som många andra gör. Låtsas som att man har koll.

Nu är det avspark – Marcus och Markus.

20.30 Nationalsånger. Vi reser oss upp och tänker en stund på Arnold Schwarzenegger.


20.26 Ejnar Ekström mejlar och undrar ” om Chippen kan slå en markpassning?”..

Bra fråga. Oklart. Vi får se här nu. Sandpassning kanske...?

20.21 Två bröder i landslaget igen alltså. ”Stort, speciellt för oss som kommer från en liten skitort”, säger Rasmus. Jag håller med. Det var stort för mig också när jag fick spela med bröderna Åkesson. Med Elmarna är ju inte de första bröderna som spelar i landslaget tillsammans.

Vi minns Daniel och Patrik Andersson... Vi... eller några minns kanske bröderna Nordahl..

Vad minns ni mer för några?

Fem minuter till avspark nu och Eurosports expert Christer Mattiasson har börjat trevande... det här slår han till exempel fast om kvällens motståndare Österrike.. ” De är inte jättedåliga men inte heller det bästa motstånder för dagen..”.

Å fan!


20.15 Nja... Eurosports första landskampssändning har börjat... ska vi säga trevande? Kommentatorn har redan hunnit säga ”vi är strax tillbaka” fler gånger än han hittills gjort i hela sin tv-karriär. Produktionen håller 1986-klass. Min pappa hyrde en videokamera och dokumenterade hela sommarlovet just 1986. Skönt att se att just den videokameran kommer till användning nu igen...

20.15 Lasse Lagerbäck avslöjar redan nu att han tänker göra fyra byten i paus. Samtliga i backlinjen, förutom Erik Edman, kommer att bli utbytta. Dessutom kommer Samuel Holmén att byta av Chippen Wilhelmsson.

Lagerbäck avslöjade också att han kommer att tycka att Sverige gjorde en bra match, en helt okej insats defensivt och att han fått en hel del intressanta saker att fundera på inför Portugal-matchen, oavsett resultat.

20.10 Ja, så här ställer alltså Sverige upp i kväll. Ni har lite funderingar om respektive lagdel också och tycker ni, precis som Gry Forsell, att jag är en dåre så kan ni hoppa över ”mellansnacket”. Annars kan ni mejla in lite synpunkter och funderingar.

1. Andreas Isaksson

Inget snack. Isak är lika given som förstemålvakt i landslaget som Roffe Ridderwall var i Team Boro i slutet på 80-talet.

2. Adam Johansson

3. Olof Mellberg

4. Daniel Majstorovic (kapten)

5. Erik Edman

Ja, här finns det ju en del att fundera på för Lagerbäck. Han testar så klart Adam Johansson och även om han gör tre mål i kväll och håller Hysén-klass så kommer Micke Nilsson att kliva in här mot Portugal. Erik Edman blir förstås intressant, han har inte spelat speciellt mycket A-lagsfotboll det senaste året.

Knät hans rök väl all världens väg för drygt ett år sedan, i samma veva som Sverige mötte Brasilien i London? Behrang Safari är det bästa alternativet.

Mittbacksparet Mellberg/Maesto har vi sett förut och det är inte omöjligt att de får förtroendet även mot Portugal. Vill man byta ut en styltig en mot en annan sitter ju Hansson på bänken och skaver träbenen mot varandra...

Skämt å sido, det känns lite som ”spelar kvitta” här. Hansson eller Majstorovic? Rektangulärt knäckebröd eller trekantigt knäckebröd?

Mellberg är given förstås. Eller kan Gary Sundgren slå sig in här? Ha, den var bra...

Defensiven kommer i alla fall bli viktig mot Portugal så håll ett öga på hur det funkar i kväll.

6. Rasmus Elm

9. Kim Källström

8. Viktor Elm

7. Christian Wilhelmsson

Mittfältet då? Lagerbäck skulle kunna få in i alla fall en Elm till om han nu inte chockar och sätter mamma Elm i den viktiga balansrollen på mitten...

Men! Här finns det ju flera öppna platser. Källström lär vara given mot Portugal. Men vem spelar till höger? Rasmus, om han gör en kanonmatch i kväll igen? Eller Sebastian Larsson? Jag tror på Larsson. Dels för erfarenheten och dels för det defensiva jobbet han brukar göra. Daniel Andersson lär spela också om han är kurant. Och det lär behövas.

Vänsterkanten är också öppen. Chippen är ett alternativ om han inte spelar till höger och spelar han till höger så är Sebastian Larsson ett annat. Och sen har vi Samuel Holmén som gjorde två riktigt bra kamper i höstas men som verkar lite ur form.

För övrigt. Tobias Linderoth lär vi få vänta på ett tag till. Precis som på Anders Svensson, eller? Någon som har färsk status på Anders? Anders! Om du läser, släng i väg ett mejl och berätta för oss.

Jeffrey Aubynn då? Ha, den var också bra..

10. Marcus Berg

11. Markus Rosenberg

Vem tar platsen bredvid... ja, vi räknar väl med att Henke kallas in till Portugal-matchen? Förhoppningsvis tar han med sig fotbollsskorna och inte innebandyklubban.

Men vem spelar han med? Zlatan är avstängd, Elmander på väg tillbaka från skada men ett stort, stort frågetecken inför den matchen. Det lutar väl mot Rosenberg men jag vet i katten alltså. Han har svårt att få det att lossna i landslaget och Berg har en bra chans att knipa en startplats.

Sen har vi en sugen Nannskog på bänken också.

20.00 Österrike ja. Detta fantastiska alpland. Med grandiosa och rejält inrökta städer som Innsbruck.. Graz... Wien... Innsbruck... Graz... Besökte landet under sommarens EM-slutspel och är fortfarande lite rosslig i rören. Men nu var det inte det jag tänkte prata om.. Jag tänkte fråga om det är någon som är intresserad av att få Österrikes startelva?

Nähe... Snart får ni i alla fall Sveriges. En sekund.

Mikael Bergvall kommenterar matchen i Eurosport och kanalen har lyckats hitta en expert i, håll i er nu, Christer Mattiasson... Spännande.

19.50 Signaturen qwertyx... Det är ingen man känner direkt att man bara funkar tillsammans med... qwertyx.. Ingen man bjuder hem på kaffe, gifflar och mandelkubb... qwertyx... men qwertyx undrar när matchen börjar och det är förstås en intressant uppgift.

Matchen sparkar igång 20.30.

Den spelas i 2 x 45 och man det är flygande byten (typ).

Den sänds i Europsport som jag vet att drygt 1,9 miljoner hushåll runt om i landet INTE kan få inte... Så jag uppmanar er här och nu – ni 1,9 miljoner hushåll – in i den här livebloggen och läs utav bara... Det här är det bästa sättet att följa matchen, jag lovar...

19.30 Okej, då ska vi se... Är alla Elm-bröder i hela världen på väg ut för att värma upp inför landslagets träningsmatch mot Österrike?

Bra, då kör vi...

Träningslandskamp i kväll alltså, mot Österrike, i Graz med två Elm-bröder i startelvan. Den tredje, David, han sitter hemma och kollar fajten, det vet jag. Fortsätter ”elmarna” gå på så här samtidigt som vi åker på lite skador, ja då har vi snart mamma-Elm i en VM-kvaltrupp.

Hälften av er kära läsare anser (i en omröstning här på sajten) att den här matchen är iskall.

Iskall? Vad?

Är det bara bandy- och bowlingfantaster som har röstat?

Den här matchen är ju superintressant i flera avseenden, håller ni inte med om det?

Varför?

Jo, vi får se ett par yngre förmågor. Lars Lagerbäck testar nytt och fräscht och piggt lite överallt i laget och det är väl för tusan det som många av er (ja, inte alla men många) brukar gnälla på – att ” han vågar aldrig testa, han är för feg, för tråkig, för mesig...”

Nu får vi se en Rasmus och en Viktor (Elm förstås).

Från start!

Vi får se Blåvitts Adam Johansson på högerbacken och en, ringrostig får vi anta, Erik Edman till vänster i backlinjen.

Från start!

Vi får en ”dubbel-Macka" på topp i Rosenberg och Berg.

Från start!

Ni får en sliten men ganska taggad Marcus Leifby rätt ner i er dator eller mobil där hemma eller var ni nu befinner er.

Från start!

Det är alltså jag, Marcus Leifby, som ska guida er igenom den här landskampen tillsammans med reporter AnnaMaria. Hon är flink i fingrarna och håller koll på matcherna i övriga Europa. Det spelas en hel del sådana.

Sen har jag redaktör Patrik Johansson till min hjälp. Patrik är jäkligt bra – när han vill. Han är lite av en Bagdad Bob. Finurlig som tusan.

På plats nere i Graz har vi Petra Thorén, Sportbladets evigt gnistrande tomtebloss. Otroligt duktig på att se konspirationerna och hade Hans Holmér haft henne till hjälp så hade Palme-gåtan varit löst för länge sedan.

Mer om startelvan, ja landslagets, om en sekund.

Välkomna!

Marcus Leifby, 30, född och uppvuxen i Älmhult, Småland, och kom till Sportbladet sommaren 2006 efter studier i Ljungskile.

Meriter: Har punktmarkerat landslaget sedan 2007 och följde hela EM-slutspelet på plats i Schweiz och Österrike. Rapporterar direkt från landslagets träningar, presskonferenser och matcher på plats. Och kanske lite till.

Egen karriär: Torpedforward med hockeyfrilla och CCM-hjälm i Diö Goif i början på 90-talet. Ettrig ytterback i Älmhults IF och Kållereds SK i div 3 under 2000-talet. Skorna på hyllan sedan två år.

Favoritlag: Roma, Tingsryds AIF.

Synpunkter? Åsikter? Mejla Marcus!

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Herrlandslaget i fotboll