Så ska han bli älskad

FOTBOLL

Zlatan har börjat flörta med Barça-fansen: Enormt glad och lycklig – som ett litet barn

Foto: Bildbyrån, AP
Gör inte så här! Sådana här gester som Zlatan gjorde mot Interpubliken fungerar inte på Camp Nou.

Samuel Eto'o har gjort mål i två Champions League-finaler och bokfördes för 30 ligamål under fjolårets historiska trippelsäsong.

Ändå är Zlatan Ibrahimovic redan mer populär än kameruniern hos Barça-supportrarna.

– Zlatan börjar på noll medan fansen aldrig glömmer Eto'os Madrid-bakgrund, säger en Barcelonabaserad fotbollsreporter som vill vara anonym.

Samuel Eto'o har spelat i Barcelona sen säsongen 2004/05 och gjort sanslösa 101 mål på 144 seriematcher. Kaneruniern har dessutom gjort mål i Barcelonas två senaste Champions League-finaler, mot Arsenal 2006 och Manchester United tidigare i år vilka båda slutade med Barça-seger.

Men Eto'o, som inledde sin karriär i Europa som 16-åring när han kom till Real Madrid 1997, har aldrig förlåtits för sin bakgrund hos värsta rivalerna. Ämnet är så känsligt att ingen av de Barcelona-baserade sportjournalisterna Sportbladet talat med vill ställa upp med namn när uttalar sig om situationen.

”Gjorde allt”

– Eto'o gjorde allt, han tvingades till och med be om ursäkt för en nidramsa mot Real Madrid han sjöng efter Barcelonas Chmampions League-seger 2006. Men fansen har aldrig tagit honom till sig på grund av bakgrunden i Madrid. För Zlatan blir det annorlunda, han är redan mer populär hos fansen än vad Eto'o någonsin var. Men han måste se upp, gör han ett dåligt första intryck är det svårt att få fansen att ändra uppfattning, säger en journalist.

Enligt de sakkunniga Sportbladet talat med är det framförallt gesterna Zlatan måste se upp med.

– Han är känd för att visa tydligt med hela kroppen när han tycker att en lagkamrat inte gjort tillräckligt bra ifrån sig. Gör han detta mot Messi, eller ännu värre Xabi och Iniesta, blir han aldrig förlåten, säger Sportbladets källa.

Zlatan kommer däremot inte att bli särskilt saknad i Inter, i alla fall inte enligt tränaren José Mourinho som i går sa att svensken aldrig varit populär bland klubbens fans.

”Gav allt”

– Ibrahimovic gav allt han hade för mig och Inter, men han var aldrig älskad av Inter-fansen. De kommer inte att gråta att han försvinner och de kommer att älska Eto'o, säger Mourinho till Gazzetta dello Sport.

Zlatan Ibrahimovic, som blir Barcelonas dyraste nyförvärv genom tiderna, verkat ha insett vilken makt Barça-fansen har och har redan inlett en charmoffensiv.

– Jag känner mig som ett barn.

– Jag är enormt glad och lycklig och jag vill verkligen börja spela för Barcelona så fort som möjligt, säger Zlatan i en intervju med den spanska tidningen El Mundo Deportivo.

ARTIKELN HANDLAR OM

La Liga