Grönt ljus för Kalmars nya fotbollsarena

FOTBOLL

Ska stå klar 2011

Det har varit en långdragen process med överklaganden och utredningar. Men på onsdagen blev det till slut klart – Kalmar FF får påbörja bygget av en ny fotbollsarena.

Regeringsrätten beslutade att inte bevilja prövningstillstånd och därmed kan en modern arena byggas för att ersätta Fredriksskans.

Foto: Foto: SCANPIX
Får en ny arena att jubla i.

– Det här var det stora hindret, finansieringen. Nu kommer den att stå klar 2011, nu är det bara att tuta och köra, säger Kalmar FF:s ordförande Johnny Petersson till TT.

En Kalmarbo överklagade först kommunfullmäktiges beslut om att garantera kommunal borgen på ett lån på 100 miljoner kronor för bygget, men länsrätten i Kalmar lämnade överklagandet utan bifall. Det gick därefter vidare till kammarrätten i Jönköping, som enhälligt beslutade att inte pröva länsrättens beslut.

Fredriksskans håller inte

Ännu ett överklagande skickade ärendet vidare till den högsta instansen, regeringsrätten, som nu har beslutat att inte bevilja prövningstillstånd.

– Det här handlar om vår elitstatus. Det kommer inte att gå att ha arenor som Fredriksskans i framtiden, säger Johnny Petersson.

Ett av problemen med Fredriksskans är att den inte håller tillräckligt hög standard för internationella cupmatcher. I september förra året tvingades Kalmar spela returmatchen mot Feyenoord i Uefacupen i Borås. Och skulle Kalmar gå vidare i kvalet till Champions league får laget åka till Norrköping för sin hemmamatch i den andra omgången.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Kalmar FF