”Vi ber om ursäkt till det ryska folket”

Skickas hem från VM – efter kontroversiella videon

avPelle Strandman

Kroatiens spelare Domagoj Vida och scout Ognjen Vukojević firade segern mot Ryssland med en kontroversiell video.

Nu sparkas den sistnämnde av det kroatiska fotbollsförbundet, HNS.

”Vi ber härmed om ursäkt till det ryska folket”, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Kroatien är klart för semifinal i fotbolls-VM efter en ny straffseger mot Ryssland.

Men efterspelet av lördagens kvartsfinal har kommit att handla om något annat än det sportsliga dramat på fotbollsplanen.

Mitt uppe i det vilda firandet av avancemanget valde den kroatiske scouten Ognjen Vukojević, 34, att spela in ett videoklipp tillsammans med målskytten Domagoj Vida där frasen ”Ära till Ukraina”, som använts av ukrainska nationalister, yttrades.

Något som anses vara kontroversiellt med tanke på det politiskt spända läget mellan Ukraina och Ryssland.

Videon lades först upp av Vukojević på sociala medier men togs sedan bort.

Ber om ursäkt

Fifa har ett tydligt regelverk gällande poltiska utspel, men trots detta beslutade organisationens disciplinära kommitté att Vida slipper något straff och klarar sig undan med en varning.

– Det här är en seger för Kroatien. Inget politiskt. Det är ett skämt. Jag har vänner där (i Ukraina) sedan min tid i Dynamo Kiev, jag menade inget annat, kommenterade Domagoj Vida händelsen.

Däremot skickas nu Vukojević hem från VM av HNS (det kroatiska fotbollsförbundet) – bara två dagar innan semifinalen mot England.

Det kroatiska fotbollsförbundet har beslutat att dra tillbaka Vukojevićs VM-ackreditering och släppa honom från sina uppdrag som scout för det kroatiska landslaget”, skriver HNS i ett pressmeddelande” som fortsätter:

HNS ber härmed om ursäkt till det ryska folket för agerandet av en medlem av det kroatiska landslaget. Ognjen Vukojević och Domagoj Vida ber också om ursäkt för sina uttalanden som inte på något sätt var menade som politiska ställningstaganden, men som tyvärr gav utrymme att uppfattas på det viset”.

Kroatien möter England på onsdag i Moskva klockan 20.00.

1 av 3 | Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
Fotbollens världsmästare genom alla tider – herrar 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM