Fotbolls-VM 2018 i Ryssland

Iran slog Marocko efter osannolika självmålet

Av: 

Jacob Larsson

Daniel Sörensen

FOTBOLL

Saman Ghoddos fick göra VM-debut för Iran.

Och Östersundsanfallaren ordnade frisparken som gav segern – via ett elegant självmål.

– Glädjescenerna här inne är som efter ett VM-guld, utbrast SVT:s kommentator David Fjäll efter slutsignalen.

Marocko inledde den första halvleken friskt och skapade flera hundraprocentiga målchanser. Ajax anfallare, Hakim Zyiech och 21-årige talangen Amine Harit, var de som hotade Irans försvar mest, dock utan att få bollen i nät.

Irans besök på Marockos planhalva var lätträknade, men strax före pausvilan fick Rubin Kazans anfallare Sardar Azmoun ett rent friläge – som Marockos målvakt Munir lyckades parera.

– Det är två lag med mycket energi där ute, speciellt Marocko som spelar ett varierande spel och går från kant till kant på ett imponerande sätt. Iran var i brygga den första halvtimmen, men de spelade upp sig mot slutet, sa SVT:s expert Daniel Nannskog efter den första halvleken.

Ställningskrig i andra halvlek

Den andra halvleken bytte skepnad – i stället för tempostark teknisk fotboll förvandlades matchen till ett ställningskrig med mycket slarv och tuffa närkamper. Duktige ytterspringaren Nordin Amrabat i Marocko fick utgå efter en smäll och strax därefter fick Irans Omid Ebrahimi kasta in handduken.

Det dröjde ända till den 80:e minuten innan den första farliga målchansen dök upp. Det var då Ziyech fick på en riktig rökare strax utanför straffområdet, men Irans målvakt Ali Beiranvand stod för en högkvalificerad räddning.

Ghoddos ordnade frisparken som gav segern

I den 85:e minuten fick Östersunds succéman Saman Ghoddos göra VM-debut. 24-åringen tog plats ute till vänster på Irans mittfält, och ordnade en frispark på tilläggstid – mitt under Marockos tunga press för ett segermål.

Ghoddos kysste bollen, varefter Ehsan Haji Safi tog hand om frisparken – som letade sig hela vägen in i mål efter ett lika elegant som osannolikt självmål av inhopparen Aziz Bouhaddouz.

– Det här är resultatet av hårt arbete från spelarna. De hade en fantastisk inställning, sa en strålande glad Carlos Queiroz, tränare för Iran, efter matchen och fortsatte att lovorda sina spelare:

– Det är en stor ära att vara deras tränare. Jag är så underbart lycklig just nu.

Iran tog därmed tre poäng och skaffade sig ett hyggligt utgångsläge inför mötena med stornationerna Portugal och Spanien.


LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Fotbolls-VM 2018 i Ryssland

LÄS VIDARE

”Granen” uttagen i omgångens elva

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbolls-VM 2018 i Ryssland

Fotbolls-VM

Saman Ghoddos