Fotbolls-VM 2018 i Ryssland

Efter kärlekshyllningarna: ”Hon har förstört hela VM”

Av: 

Linus Norberg

FOTBOLL

Hon har blivit världsberömd för sitt humana agerande under fotbolls-VM.

Men nu möts Kolinda Grabar-Kitarovic, 50, Kroatiens första kvinnliga president genom tiderna, också av massiv kritik.

”Hon har förstört hela VM”, menar politiske kommentatorn Tomislav Klauski.

VM är över efter den händelserika finaldagen i söndags.

Frankrike vann guld, Luka Modric utsågs till mästerskapets bäste spelare, Harry Kane vann skytteligan, Pussy Riot invaderade planen och Didier Deschamps blev blott den tredje i historien att vinna VM-guld som både spelare och förbundskapten.

Men det var Kolinda Grabar-Kitarovic, 50, som i slutändan stal all uppmärksamhet.

Kroatiens första kvinnliga president genom tiderna har blivit en global superstjärna och omåttligt populär – tack vare fotbolls-VM.

Har hyllats i världen

Bakgrunden till populariteten handlar om en rad humana ageranden.

Hon flög bland annat ekonomiklass till VM-finalen, hon missade endast en match på plats i Ryssland eftersom hon var tvungen att medverka på ett NATO-toppmöte (men då gav hon i stället kroatiska matchtröjor till Donald Trump och Theresa May) och hon förbjöds att bära matchtröja tillsammans med ryske Vladimir Putin och Fifa-presidenten Gianni Infantino på VIP-läktaren och valde då att ställa sig mitt bland fansen på läktaren.

När regnet sedan öste ner efter slutsignalen i finalen sågs hon gå runt genomblöt och krama både spelare och ledare samtidigt som de andra politikerna och fotbollspamparna stod med paraply.

Grabar-Kitarovic har överrösts av kärlekshyllningar under mästerskapet. ”Kroatiens verkliga VM-stjärna”, som bland andra The Guardian har skrivit, men nu möts hon också av hård kritik från hemlandet.

Foto: Yuri Kadobnov / TT / NTB Scanpix

”Allt är bara ett PR-trick”

Den 50-åriga presidenten företräder det kontroversiella och nationalistiska partiet Demokratiska Unionen och Boris Dezulovic, kroatisk journalist och politisk kommentator, menar att hennes aktioner bara är ett PR-trick.

– Hon har gjort allt detta för att stärka sitt varumärke av att vara folkets president. I stället för att begränsas till Kroatien har kampanjerna setts av miljarder människor i hela världen, säger han till The Guardian.

Tomislav Klauski på 24sata, Kroatiens mest lästa onlinetidning, plockar också fram motorsågen, bland annat efter att Grabar-Kitarovic kysst VM-pokalen.

Alla är överens om att spelarna var ambassadörer för Kroatien. I fem veckor har spelarna och ledarna främjat ödmjukhet, blygsamhet och diskretion. Sedan förstörde Kolinda allt”, skriver Klauski och fortsätter:

Hon var okontrollerad och överdriven. Hon försökte överskugga spelarna, vilket underminerade bilden som skapades i Ryssland. Hon var motsatsen till vad Zlatko Dalic (tränaren) hade främjat”.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa


Gör som över 110 000 andra – följ oss på Instagram – få schemat varje dag, sköna nyhetsbilder och nyttiga guider

Publisert:

LÄS VIDARE

Luka Modric prisas som VM:s bästa spelare

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbolls-VM 2018 i Ryssland

Fotbolls-VM

Kroatiens herrlandslag i fotboll

Kolinda Grabar-Kitarović