Kroaterna är världsmästare i folkets ögon

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

ZAGREB. Kroaterna nådde inte ända fram till guldet. Efter 4-2-förlusten mot ett briljant Frankrike slocknade drömmen om den osannolika VM-segern, men för befolkningen är detta en saga som kommer leva vidare i generationer. Idag tog de emot sina hjältar på torget Bana Jelacica i Zagreb. 

– Det är en upplevelse, det finns inget bättre, säger svenskkroaten Dusko Cuturic. 

De var så nära att de nästan nuddade vid det, guldet, den eftertraktade pokalen som bara tilldelas världens bästa fotbollslag var fjärde år i världens viktigaste turnering. Men förstaplatsen gled ur händerna på dem efter att ha mött ett tekniskt överlägset Frankrike. 

På Bana Jelacica, en av Zagrebs viktigaste samlingsplatser, följde tusentals kroater den nagelbitare till match som ledde fram till ett VM-silver, vilket är historiskt i sig. 

Stolt nation

När fransmännen gjorde mål tystnade publiken på torget, en och annan tår syntes rinna längs en röd- och vitmålad kind. Men så fort matchen var avblåst utbyttes besvikelsen mot ren eufori. Publiken ropade “Croatia” unisont, och sen var festen igång. Folk åkte bil med öppna dörrar, dansade på tak och grät av lycka hela natten. 

Dagen efter matchen är det stolta kroater vi möter på Bana Jelacica, och alla vi pratar med överens: för dem är Kroatien världsmästare trots silvret. Fanorna vajar över de tusentals människor som slutit upp för att ta emot VM-hjältarna och när ett par unga män fäller ut en kroatisk flagga från toppen av en byggnad vänder sig publikhavet om och jublar. 

1 av 4 | Foto: ANTONIO BRONIC / X02994

Svenskkroaten Dusko Cuturic från Örebro är på plats i sitt andra hemland för att ta emot landslaget. 

Att komma till just detta torg var en självklarhet för honom så fort det stod klart att Kroatien skulle gå vidare till final. 

– Jag vill fira våra spelare, det här är en stor dag. Det är en stor glädje för hela nationen.Vi hade bestämt att om vi kom till final skulle vi fira här, på torget. Det är en upplevelse, det finns inget bättre.  

Han säger att han kände besvikelse ett kort tag efter matchen igår, men det är inget som ens rör honom i ryggen idag. 

– Vi är ett litet land med fyra miljoner, vi är bäst om man säger så. Vi hade lite otur, annars hade vi kanske vunnit. Det är lika bra med andraplatsen.

Ser sig som vinnare

Hans landsmän håller med honom. Anto Perisa, från Zagreb, tror att VM-framgångarna kan bli en vändpunkt för landet rent politiskt. 

– Varför vi gick så långt? Det är en lång historia. Vi har inte lika stora möjligheter när det gäller sport som andra länder. Vi har fortfarande problem med bristande demokrati och det kommer ta tid innan vi är ända framme. Nu när vi får världens ögon på oss tror jag att saker kan utvecklas till det bättre. 

– Vi är vinnarna. Fyra miljoner mot 60 miljoner fransmän, det är inte lätt att tävla mot. Därför tycker jag att vi är mästare. 

VM-sommaren 2018 har kantats av kontraster, favoriter har åkt ut och underdogs har kommit långt, allra längst Kroatien. För kroaterna själva har det varit en månads lång fest som kulminerar idag, en saga som redan gått till historien. 

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.