”Jag gör detta för Sverige och Labinot”

Rakip inför avgörande U21-matchen mot Belgien

Av: Johan Flinck

Publicerad:

KALMAR. I morgon spelar U21-landslaget en avgörande match om en plats i EM.

Erdal Rakip spelar för mer än så.

– Jag vill få ut all ilska över det som hänt och vända det till något positivt, säger mittfältaren om vännen Labinot Harbuzis plötsliga död.

Den förre MFF- och U21-landslagsspelaren Labinot Harbuzi segnade ner i sitt hem i Malmö i torsdags och avled kort därefter – bara 32 år gammal.

På tisdagskvällen kommer det att hållas en tyst minut för Harbuzi både på Friends Arena, inför herrlandslagets träningslandskamp mot Slovakien, och på Guldfågeln Arena i Kalmar, där U21-landslaget spelar en avgörande match mot Belgien om en direktplats till EM nästa år.

Båda landslagen kommer dessutom spela med sorgband.

”Han blev en förebild”

U21-lagets Erdal Rakip växte upp i stadsdelen Rosengård precis som Harbuzi. Båda fostrades och slog igenom i MFF. Men Rakip var tio år yngre.

– När jag var yngre var han en förebild för mig. Jag kollade på hans matcher. Han hade utländsk bakgrund som jag så han blev en förebild. Och hans pappa känner min pappa, säger Rakip till Sportbladet på plats på spelarhotellet i Kalmar där U21-landslaget laddar inför avgörandet.

Harbuzi var med i U21-EM 2009 på hemmaplan när Sverige gick till semifinal.

– De senaste fyra åren har vi varit tillsammans ganska mycket hemma i Malmö. Vi brukade spela fotboll på planerna i Rosengård. Han gav mig råd hela tiden – ”du ska bli bättre på det och det”. Klart man lyssnar på en så fantastisk spelare.

Ska ”göra allt bra till slut”

Rakip, numera i Benfica, har förstås tagit vännens död hårt.

– När jag fick höra det...jag hade inga ord. Det är tråkigt som fan. Jag tänker på familjen också. Jag hoppas alla ger sitt stöd till familjen, det gör jag. Jag hoppas att de kan ta sig igenom det här.

Harbuzi finns inte bara med Rakip i morgon under den tysta minuten inför kvaldramat eller i ett symboliskt sorgband runt armen utan också i mittfältarens tankar och hjärta under matchen.

– Jag gör detta för Sverige och Labinot. Jag vill få ut all ilska över det som hänt och vända det till något positivt. Göra allt bra till slut, säger Rakip.

Publicerad: