Svenska landslagstränaren: ”Vi kommer att sakna honom”

Paul Balsom om avlidne klubbägarens enorma betydelse

avPetra Thorén

Sorgen efter Leicesterägaren Vichai Srivaddhanaprabha är enorm och fler och fler vittnar om vilken stor betydelse han har haft på flera plan.

Paul Balsom, chefsfysiolog i klubben och för svenska landslaget, förstärker intrycken av den omtyckta unika klubbägaren.

– Vi kommer att sakna människan, vi kommer att sakna honom, säger Paul Balsom.

Den tragiska helikopterolyckan som skördade fem liv inträffade efter Leicesters hemmamatch mot West Ham i lördags.

Med i helikoptern, som kraschade på väg från King Power Stadium, fanns klubbens ägare Vichai Srivaddhanaprabha och fyra andra personer.

Under måndagen vallfärdade människor till King Power Stadium för att hedra offren och Vichai Srivaddhanaprabha. Thailändarens familj, bland annat sonen Aiyawatt och frun Aimon, sörjde tillsammans med de många supportrarna.

Hav av blommor och tröjor

Även Leicesters spelartrupp besökte minnesplatsen, som fylldes med blommor, halsdukar och ljus.

Sorgen och saknaden är obegränsad. Havet av blommor och tröjor med budskap från barn och vuxna utanför King Power Stadium bara växer. Innehållet i de handskrivna hyllningarna vittnar om Vichai Srivaddhanaprabhas betydelse i inom fotbollen, men också i det brittiska samhället och i Leicester.

Foto: TT
Till höger: Paul Balsom.

Paul Balsom, som är framgångsrik prestationsmanager i det svenska landslaget och ansvarig för Leicesters avdelning för sportvetenskap och prestationsanalys, var i Sverige när den tragiska olyckan inträffade.

Under onsdagen besökte han klubben och King Power Stadium. Det blev ett mycket känslosamt besök och han väljer att berätta om det för Sportbladet för att förstärka bilden av den unika, omtyckta och mycket generösa person som Vichai Srivaddhanaprabha var.

– Det är själva människan alla pratar om. Han var varm och omtänksam. Han påverkade så många i Leicester, säger Paul Balsom.

– När han kom in ett rum skakade han hand med alla. När man skakade hans hand var den alldeles varm, berättar Paul Balsom.

”Blev så känslomässigt”

Han besökte klubben med Nigel Pearson, som var manager i Leicester under 2011 till 2015.

– När vi kom till blommorna vid arenan blev det så känslomässigt. Han (Vichai Srivaddhanaprabha) var min arbetsgivare och vi hade ingen privat relation, men har träffats flera gånger. Han var alltid så varm, kom med ett leende på läpparna och hans ögon var småbusiga, säger Paul Balsom som jobbat i klubben sedan 2008 med ett avbrott för ett uppdrag för Hull City.

Han målar en bild av en uppskattad, osjälvisk ledare som stod för kärlek och medmänsklighet.

–  Han ville bara vara med i gänget, det fanns ingen baktanke. Han trivdes att vara med i gruppen och allt är så sorgligt. Det var en fantastisk människa som vi kommer att sakna, säger Paul Balsom och betonar:

–  Vi tänker främst på familjen i de här läget. På barnen som förlorat sin far.

1 av 4

I går berättade sonen Aiyawatt om sin sorg och gav sitt löfte till fansen att förvalta de visioner och drömmar fadern haft kring klubben. Han beskrev också med starka ord pappans betydelse för honom.

Paul Balsom träffade sonen under sitt besök i Leicester.

– Det han säger om sin far sammanfattar egentligen allt, säger Paul Balsom.

Besöker Leicester regelbundet

Fysiologen, som bor i Sverige, står i ständig kontakt med sina arbetskollegor och vänner i Leicester, som han besöker regelbundet.

Efter den ofattbara olyckan ska spelarna i truppen nu hitta tillbaka till en vardag. Det kommer de att göra tillsammans.

– När detta första lägger sig vi måste ta hand om varandra. Spelarna kommer verkligen att komma samman. De får kriga för honom. De har gått igenom sorgen, de har varit på arenan. I bussen till Cardiff ska alla i truppen åka med, säger Paul Balsom som tror att den tragiska händelsen kommer föra spelarna närmare varandra.

– Styrkan när vi vann Premier League var att vi var en enhet. Vi-känslan kommer tillbaka nu. Spelarna hjälper varandra och behöver någon stöd finns det resurser och psykolog i klubben.

ARTIKELN HANDLAR OM