Landslagets protest: ”Det är en revolution”

Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska landslaget har skrivit ett protest brev till Fifa.

avMartin Tolén

FOTBOLL

I dagarna väntas Fifa besluta om prispengarna till sommarens VM.

Och nu har svenska landslaget skrivit ett protestbrev som lämnats in till Fifa.

– Det här är en revolution och många av spelarna i världen är besvikna att gapet mellan herrar och damer ökar istället för att det minskar, säger en källa med insyn enligt Fotbollskanalen.

Sportbladet har flera gånger tidigare visat och berättat om det svenska motståndet mot Fifa.

Redan 2017 skickade Svenska Fotbollförbundet in en protest mot två huvudsakliga brister i damfotbollens villkor: avsaknaden av utbildningsbidrag och solidaritetsersättning.

– Se er i spegeln. Vill ni det här eller är det bara fina ord? sa generalsekreteraren Håkan Sjöstrand från scenen under en Fifa-kongress.

Och enligt Sports Illustrated har protesterna gett resultat då Fifa tredubblar damernas ersättning till VM 2019. Det officiella beslutet väntas fattas på ett möte med Fifas styrande råd inom de närmsta dagarna.

”Det här är en revolution”

Men den svenska spelarföreningen är inte helt tillfreds med förbundets arbete.

I stället har de skickat in ett internationellt protestbrev till Fifas generalsekreterare Fatma Samoura. Där reagerar de på att gapet till herrarnas prispengar ökat med över en kvarts miljard kronor.

– Det här är en revolution och många av spelarna i världen är besvikna att gapet mellan herrar och damer ökar istället för att det minskar och man är beredd att ta striden, säger en person med insyn i ärendet till Fotbollskanalen och fortsätter:

– Spelarna är ute efter jämlikhet och det gäller inte bara prispengar utan även planer, teknik för domare och tv-sändningar.

I brevet ifrågasätts bland annat varför prispengarna i VM 2019 är 7,5 procent av prispengarna i VM i Ryssland 2018 och varför man på damsidan får mindre än en fjärdedel av vad herrarna får i ”förberedelse-bidrag” trots att kostnaden är i princip densamma.

– Vi ifrågasätter att skillnaderna mellan prispengar för herrar och damer ökar och det känns konstigt, säger Magnus Erlingmark, spelarföreningens generalsekreterare, som varit med och skrivit brevet.

VM i Frankrike inleds 7 juni.

Damlandslagets samtliga medaljer genom åren 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM