Uppgift: Bli kung i laget

FOTBOLL

Celtic vill se Freddie i ledarroll: ”Han kan prata med de unga”

Foto: ska visa vägen I går tränade Fredrik Ljungberg (till höger) med Daniel Majstorovic (mitten) och de övriga Celtic-spelarna. Men någon affär är inte klar.

Glasgow. Celtic letar efter en ny ledare.

Nu har Fredrik Ljungberg ärvt tröja nummer sju, som Henrik ”The King of Kings” Larsson bar.

– Du behöver en kung i laget som kan prata med de andra när det går tungt. Det har vi saknat, säger tränaren Neil Lennon.

Foto: Neil Lennon.

Inte ens dimman och duggregnet förstörde.

I går gjorde Fredrik Ljungberg sitt första pass med Celtics ordinariespelare. Planen var kletig och anfallsrollen lite ovan, ändå strålade han efteråt. När klubben inte ville släppa igenom några kommentarer tog sig Ljungberg på eget initiativ till Sportbladets reporter.

– Jag har varit uppe och kollat i två dagar och det är fantastiskt fint. Som naturen, även om det är lite mycket snö just nu, säger han och pekar på bergen Campsie Fells som kantar anläggningen.

”Inte för rampljuset”

Få har koll på dig när du är i USA. Hur sugen är du på att komma tillbaka för rampljusets skull?

– Nej, jag har aldrig spelat för rampljuset, utan jag spelar för att det är roligt att spela fotboll. Jag kan inte säga mycket mer.

Varken Ljungberg eller Celtic vill kalla det ”provträning”. I går gjorde klubben vad de kunde för att visa hur efterlängtad Ljungberg vore.

– Jag såg upp till honom när jag var yngre. Att få möjlighet att träna med honom är fantastiskt, säger mittfältaren Niall McGinn och fortsätter:

– Henrik Larsson var här och tränade för ett par veckor sedan. Att få möjlighet att jobba med Freddie Ljungberg skulle vara lika stort.

Liknelsen är oundviklig. Tränaren Neil Lennon vill inte jämföra någon med ikonen Larsson, ändå har han gett Ljungberg tröja nummer sju och pratar om spelarna i samma mening.

– När Larsson kom hit såg du vilken bra spelare han fortfarande är. Freddie har visat samma sak, säger Lennon.

Celtic är två poäng efter Rangers med en match mer spelad. Enligt tränaren brister lagt i erfarenhet. De saknar en ledare.

Dirigerade träningen

Lennon är säker på att Ljungberg har allt som krävs för att bli det navet. Mest nöjd är han över hur svensken dirigerar och pratar med lagkamraterna på träningarna.

– Du blir sådan av erfarenhet. Du känner igen vissa matchmoment och hanterar det bättre än de unga spelarna. En sak vi har saknat är det där förnuftet, säger Lennon och fortsätter:

– Freddie har den kvaliteten. Inget tvivel om att han är den spelartyp vi försöker locka till oss.