Barça avgjorde ligan med misstänkt hands

FOTBOLL

Barcelona avgjorde troligtvis ligan, men sättet man gjorde det på kommer diskuteras.

Segermålet föregicks av en misstänkt hands – och i slutminuterna tog man två uppenbart medvetna varningar för att spara Victor Valdes och Sergio Busquets till el Clasíco.

– Vi har tagit ett viktigt steg, säger Gerard Pique.

I november svarade Real Madrid för en omdiskuterad taktiskt kupp i Champions League. Xabi Alonso and Sergio Ramos tog medvetna röda kort för att bli avstängda i den betydelselösa sista gruppspelsmatchen och kliva in i slutspelet utan medföljda varningar. Något Uefa straffade dem för.

Tog två taktiska kort

I går kopierade Barcelona det taktiska draget i matchen mot Villarreal. Sergio Busquets och målvakten Victor Valdes (lysande i övrigt) drog i slutminuterna på sig var sin varning när man tog för lång tid på sig i samband med att man skulle slå en.

Detta innebär att de är avstängda i kommande match mot Almeria men att duon är tillbaka till el Clasico-mötet mot Real Madrid.

Även Gerard Piques matchvinnande mål kan bli omdiskuterat. I samband med målet studsade bollen på Piques hand, men målet godkändes och Barcelona vann med 1–0.

Segern innebär att Barca nu rycker till ett åtta poäng stort försprång till serietvåan Real Madrid med just åtta omgångar kvar att spela.

– Vi har tagit ett väldigt viktigt steg. Åtta poäng är mycket men vi har fortfarande inte säkrat titeln, säger Pique till Marca.

Även tränaren Pep Guardiola ville betona att det ännu inte är avgjort.

– Vi har skapat det största försprånget för året, men Real Madrid kommer alltid att kämpa in i det sista, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

La Liga