Zlatan Ibrahimovic

”Första tiden i Ajax var ett helvete för Zlatan”

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

Beenhakker om relationen med Zlatan: ”Med honom fanns kemin”

Övergången är den största från allsvenskan i en överskådlig framtid.

Mannen bakom den, Leo Beenhakker, bekräftar Zlatans berättelse ur självbiografin – utom på en väsentlig punkt.

– För en 19-åring i Ajax fick Zlatan inte dåligt betalt, säger Beenhakker.

”Okej, jag hade hoppats på en rekordsumma. Jag hade velat gå för mer än John Carew, men det var en annan sak att få det svart på vitt. Det var svindlande. Det var åttiofem förbannade miljoner!”

Så beskriver Zlatan Ibrahimovic själv sina känslor när han av dåvarande sportchefen i Malmö FF, Hasse Borg, fick reda på vad Ajax betalade för att värva honom.

Men Zlatan upplevde att han blev lurad. Tack vare sin låga lön hos Ajax kunde MFF och Borg få upp övergångssumman från Amsterdamklubben.

Blev idiotförklarad

– Med reservation för att jag inte kommer ihåg alla detaljer kring Zlatans kontrakt så är mitt minne att han hade en lön som var helt normal för en 19-åring i Ajax.

– Första tiden i Ajax var ett helvete för Zlatan – och mig. Folk i och utanför klubben idiotförklarade mig som hade betalt så mycket pengar för ingenting, säger Leo Beenhakker till Sportbladet.

Den holländske tränarlegendaren bekräftar Ibrahimovics berättelse kring hur den största allsvenska försäljningen genom tiderna gick till.

– Det var inte målet i La Manga som avgjorde. Jag hade bestämt mig efter tio minuter i den matchen.

– Jag åker inte och ser en ung spelare i en match för att se hur bra han är, utan för hur bra han kan bli.

– Målet gjorde att övriga från Ajax accepterade, om motvilligt att vi skulle göra en affär som var klubbens största genom tiderna. Jag fick min vilja igenom. Det var in i helvete mycket pengar! säger Beenhakker.

Några timmar senare på hotell i La Manga beskriver Ibrahimovic ett avgörande intryck han fick av Beenhakker.

”If you fuck with me I’ll fuck you two times back” och alltså, det impade på mig. Det var precis min typ av snack, och Beenhakker hade glimten i ögat.”

– Hahahaha, fantastiskt. Jag minns mötet. Man träffar spelaren, kallpratar några minuter och ofta blir det inte så mycket mer. Med Zlatan fanns kemin där och då säger man sådana saker – och så ville jag ju försäkra mig att han förstod vad det handlade om. Det var enorma pengar inblandade, säger Beenhakker.

För många stjärnor

Holländaren, just nu utan fotbollsuppdrag efter att ha jobbat för Feyenoord och en kort tid för ungerska Újpest, är mycket intresserad av Ibrahimovics bok och Sportbladet beskriver konflikten i Barcelona.

– Guardiola kanske inte klarade av att hantera två stora stjärnor som Zlatan och Messi? Om en blir större än den andre i omklädningsrummet så blir det problem.

– Själv föredrar jag spelarna med stora egon, de riktiga vinnarskallarna, som Zlatan. Jag brukar säga till klubbledningarna ”ge mig elva assholes så vinner jag jag ligan”.

ANNONS

Hockey-VM i fokus på Powerplay! Åtta fajter är utmaningen och 1, X eller 2 är alternativen. Fixar du alla rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Zlatan Ibrahimovic