Här är Sveriges trupp i dam-VM

avPierre Wingren

Asllani lämnas utanför – Öqvist med

Kosovare Asllani, här tillsamans med Caroline Seger, får inte plats i Dennerbys trupp.

I dag tog Thomas Dennerby ut truppen som ska föra Sverige till succé i Tyskland-VM.

Nyopererade Josefine Öqvist är med i truppen.

Men stjärnanfallaren Kosovare Asllani lämnas, lite sensationellt, utanför.

De svenska fotbollsdamerna har deltagit i varje VM sedan starten 1991. Mästerskapen i Tyskland 2011 blir damlandslagets sjätte VM-turnering.

Den största framgången för svensk del var under VM 2003 då laget tog hem ett silver till Sverige - efter en tung finalförlust mot Tyskland.

Nu ska mästerskapen avgöras i Tyskland, och Sverige inleder den 28:e juni mot Colombia.

Sverige rankas som gruppens näst bästa lag efter USA. Även Nordkorea ingår i grupp C, där Thomas Dennerbys landslag måste placera sig på en andraplats, eller bättre, för att ta sig vidare i turneringen.

Ovanligt jämt VM

Tysklands-VM kommer att bli tuffare än någonsin. Ett exempel på det är att världsledande USA tvingades till en extra kvalrunda för att bli klara för VM.

– Det är ungefär samma lag i toppen som man konkurrerar med. Då är det viktigt att det är världsspelare som blommar ut under slutspelen. Där var vi 2003, och där kan vi vara igen, det är jag övertygad om, säger Marika Domanski Lyfors, chef för fotbollsavdelningen, till SVT.

Turneringen öppnas den 26 juni, då Tyskland med största sannolikhet spelar inför ett fullsatt Olympiastadion i Berlin.

Sveriges F 20-landslag åkte ut mot Colombia när nationerna drabbade samman under F 20-VM.

Men nu är det dags för revansch.

– Kvaliteter har tillförts truppen som vi inte hade under min tid. Lite snabbare backspelare och några stora forwardars, säger Domanski Lyfors till SVT.

Öqvist får hänga med...

Den 16 juni spelar det svenska damlandslaget en sista träningsmatch på svensk mark mot Mexiko på Gamla Ullevi - innan det bär av mot Tyskland.

Där kommer damerna att genomföra ett kortare träningsläger innan man möter Japan i en träningsmatch i Bochum.

Thomas Dennerby ser mycket fram emot årets VM.

– USA är ett väldigt tungt lag offensivt, och de kommer att ställa stora frågor till vår defensiv, säger Thomas Dennerby på presskonferensen när han blickar framåt mot VM.

När förbundskapten Thomas Dennerby i dag presenterade truppen på en presskonferens kunde han avslöja att nyopererade Josefine Öqvist kommer att finnas med.

– Det blir ett dagligt arbete med sjukgymnaster. Hon har som bekant haft otur med skador under tidigare mästerskap, säger Dennerby på presskonferensen.

...men Asllani spolas

Däremot lämnas Kosovare Asllani, 21, utanför VM-truppen. Thomas Dennerby tyckte inte att det var något lätt beslut, men att konkurrensen är ovanligt stor.

– Vi har sett sju av Linköpings matcher, så vi har en god blick över truppen och gruppen. Men vi har pratat med de som har lämnats utanför att de ska hålla igång eftersom att ändringar kan göras, säger han.

Inte heller Linnea Liljegärd, Göteborgs vassa anfallare, får följa med.

Tolv utalandsproffs kompletterar de inhemska spelarna – och målsättningen är tydlig.

– Målsättningen är att vi skall spela minst kvartsfinal. Stora förväntningar på VM naturligtvis, vi är medvetna om de små marginalerna. Det kommer att bli en häftig turnering, förmodligen den bästa någonsin, säger Thomas Dennerby.

ARTIKELN HANDLAR OM