Sveriges supersvit – utan Ibrahimovic

Av: Marcus Leifby, Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Tionde raka EM-kvalsegern gav mästerskapsplats

Många suckade djupt när Zlatan Ibrahimovic drog på sig en varning mot Finland och därmed skulle missa kvalfinalen mot Holland.

Nu är Sverige i EM efter sin tionde seger i rad i EM-kvalet när Zlatan inte varit med.

– Vi spelar med de spelare vi har, vi gör ett fantastiskt jobb och jag är enormt nöjd, säger Erik Hamrén till Sportbladet.

Han är Sveriges överlägset bäste fotbollsspelare, men i EM-kvalet klarar sig kanske Sverige ändå bättre utan Zlatan Ibrahimovic. I alla fall om vi ska titta rent statistiskt.

Tio raka segrar

Zlatan har spelat 20 EM-kvalmatcher sedan debuten 2001 med elva segrar, fyra kryss och fem förluster som facit. Utan lagkaptenen har Sverige spelat tio kvalmatcher till Europamästerskapen – och vunnit samtliga. Den tionde innebar att Sverige tog sig till EM 2012.

Utan anfallsstjärnan skruvade Kim Källström in 1-0 på frispark, Sebastian Larsson gjorde 2-0 på straff och Ola Toivonen slog in en retur till 3-2. Tre mål som räckte för att slå storfavoriten Holland.

Bästa tvåa i kvalet

Det innebar i sin tur att ”blågult” blev bästa tvåa i hela EM-kvalet, trots den tunga förlusten borta mot Ungern när Zlatan var med. Frågan är hur förbundskapten Erik Hamrén nu ska resonera när det väl är dags för mästerskapets slutspel? Spelar Sverige bättre utan Zlatan?

– Jag har svarat på det så många gånger och har inget mer att tillägga. Vi spelar med de spelare vi har, vi gör ett fantastiskt jobb och jag är enormt nöjd, säger Hamrén.

Sedan Ibrahimovic debuterade har landslaget, när 30-åringen saknats, bara förlorat en tävlingsmatch.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN