Gick hem till Sir Alex – fick provspela i United

FOTBOLL

”Han var märkbart tagen av situationen”

Max Lonsdale fick inte spela vidare i Macclesfield då han ansågs vara fel speltyp.

Då klippte 18-åringen ihop en video, ordnade Sir Alex Fergusons hemadress och knackade på.

Resultatet: Provspel hos en av världens största klubbar.

– Jag skakade som ett löv, säger Lonsdale till Daily Mail.

Max Lonsdale fick inte vara kvar när League Two-klubben Macclesfield ville bygga ett mer fysiskt lag. Då såg 18-åringen själv till att skaffa sig chansen som alla unga fotbollsspelare drömmer om. Lonsdale klippte helt enkelt ihop en egen DVD-film på spelsekvenser, skrev ihop ett CV och åkte till Sir Alex Fegrusons hemadress i Manchester.

– Jag skickade DVD:n till andra klubbar men kom ingenstans så jag tänkte bara att jag gör annorlunda med United. Jag går direkt till Sir Alex. Fråga mig inte var jag fick idéen ifrån. Jag vet faktiskt inte, jag är normalt sätt väldigt blyg, men något triggade mig, säger Lonsdale till Daily Mail.

”Han var fantastiskt trevlig”

Vid de två första försöken var inte Ferguson hemma men när Lonsdale svängde upp vid villan en tredje gång kom genombrottet. Sir Alex fru svarade på dörrklockan.

– Jag förklarade varför jag var där eftersom jag förstod att det kan vara rätt läskigt när en total främling helt plötsligt står vid din grind. Hon verkade faktiskt positivt överraskad när jag sade att jag ville visa honom mitt CV och en DVD. Det var ungefär som ”det var ett nytt sätt” och hon verkade imponerad, säger 18-åringen.

Fergusons fru bad Lonsdale återvända dagen efter när United-managern skulle vara hemma.

– Jag skakade som ett löv och sov knappt den natten men insåg att det var för sent att dra sig ur nu. Jag tror han väntade på mig för grinden öppnades utan ett ord inifrån. När jag gick upp för infarten öppnades dörren och där stod Sir Alex. Jag kommer aldrig glömma det ögonblicket. Han stod bara där, ovanför trappan, med sina händer på höftena och såg på mig. Det kändes som han bedömde mig för att vara ärlig. Jag har aldrig varit så nervös. Men han var fantastiskt trevlig.

Lonsdale beskriver hur Sir Alex var ”märkbart tagen av hela situationen” och sade att ”det krävs enormt mod av dig för att dyka upp så här”. Efter en rundtur på verandan och ett kortare samtal åkte 18-åringen hem. Tisdagen efter ringde telefonen.

”Min Fiesta bredvid Nanis Lamborghini”

– Det var Warren Joyce (Uniteds reservlagstränare) som sade åt mig att dyka upp på Carrington (träningsanläggningen) på fredagen för ett möte och en rundtur.

Lonsdale blev kvar på träningsanläggningen i fyra veckor, spelade fem reservlagsmatcher med spelare som Darron Gibson och tränade med Darren Fletcher, Danny Welbeck och Tom Cleverley. Till sist tvingades United ändå tacka nej till 18-åringen då de inte lyckats låna ut tillräckligt många spelare som de önskat och därmed hade en full trupp.

Som plåster på såren ordnade Ferguson då ett nytt provspel, hos Doncaster i Championship. Nu väntar Lonsdale på att bli frisk från sin ankelskada innan han ska prova lyckan hos laget i Englands andradivision.

– Hela erfarenheten hos United var helt surrealistisk. Från att parkera min Fiesta bredvid Nanis Lamborghini på träningsanläggningen till hela det otroliga systemet där.

– Min sista dag kom Sir Alex fram och skakade hand och önskade mig lycka till. Han sade också att jag alltid är välkommen tillbaka för att träna med dem och att dörren aldrig är stängd. Jag måste bara jobba hårt i nästa klubb, fortsätta utvecklas och bli snabbare. Min United-dröm är inte över.

ARTIKELN HANDLAR OM