I kväll vet vi vad Barças nybygge går för

Foto: TT/AFTONBLADET

avJohanna Frändén

FOTBOLL

BARCELONA. Efter magplask, mediekrig och ett tragiskt dödsfall har Barcelona hittat en tränare som tror på ordning och reda.

Ernesto Valverde har tagit ner storstjärnorna på marken och mittfältarna ner i banan, med ett spelsystem som hans företrädare inte vågat drömma om att testa.

I kväll kliver Spaniens mest diplomatiska fotbollsrevolutionär ut på Stamford Bridge för att se om nybygget håller på riktigt.

Det är tidig eftermiddag på FC Barcelonas träningsanläggning Ciutat Esportiva Joan Gamper strax utanför stan och a-lagets träning ska just börja. Ernesto Valverde placerar ut koner, samtidigt som truppen kliver ut på en av de välfriserade gräsmattorna i en gemensam klunga. Leo Messi, som bär mössa i den 15-gradiga värmen, småpratar lite med Luis Suárez när han joggar in på planen som bär Tito Vilanovas namn, den tidigare Barcelona-tränaren som avled i cancer 2014. En minut senare är träningen i full gång.

Ska man leta efter nycklar till säsongens fenomenala upplaga av Barcelona finns två att tillgå just här: Klubben har värvat en tränare som ställer ut konerna själv på träning och som fått superstjärnorna att acceptera kollektivets förhållningsregler.

”Försöker vara solidariska”

En timme tidigare har Ernesto Valverde hållit presskonferens och tålmodigt svarat på frågor. Han är lugn och välartikulerad, om än mer än lovligt diplomatisk. På Sportbladets fråga om hur han satt sin prägel på säsongen pratar Barça-tränaren om klubben och inte sig själv.

– Efter att vi börjat dåligt (förlust i spanska supercupen mot Real Madrid, reds. amn.) kom laget ihop på ett bra sätt och vi tog oss an problemen tillsammans. Vi försöker vara solidariska, vi vet att vi har spelarna som kan avgöra en match i vilket ögonblick som helst och vi vill vara ett lag med en tydlig stil, som alltid anfaller och samtidigt släpper in få mål. Mitt mål är att både spelarna och gruppdynamiken hela tiden ska bli bättre, säger Valverde.

Att både ock tycks ha infriats står klart efter två tredjedelar av säsongen.
Efter förra säsongens titeltorka, då Barça ”bara” tog hem spanska cupen och tvingades se Real Madrid vinna La Liga och Champions League, var det tydligt att något måste hända i Katalonien.

Luis Enriques kantiga ledarstil och uppenbara personproblem med Leo Messi smittade av sig på planen. Barça såg trött och gammalt ut, Luis Enrique sur och grinig.

Han var den senaste i en rad tränare efter helgonförklarade Pep Guardiola som inte lyckats hålla klubben kvar på tronen.

Från Tito Vilanovas tragiska öde, via den ofrivillige ersättaren Jordi Roura, till katastrofale argentinaren Tata Martino och slutligen den stingslige Luis Enrique har FC Barcelona avverkat en imponerande rad namn utan att hitta riktig harmoni någon gång.

Plötsligt stod stjärnorna rätt

Ernesto Valverde var påtänkt flera gånger, men alltid upptagen av löpande kontrakt eller förbisedd i slutskedet när klubbledningen letade tränare. I somras stod stjärnorna plötsligt rätt; Valverde satt på utgående kontrakt med Athletic Bilbao och Barça behövde en grå eminens utan för mycket temperament att förlita sig på.

– Valverde har sunt förnuft. Luis Enrique hade en massa förtjänster, men inte just det. Det var krig konstant med medierna. Valverde är inte sugen på strålkastarljuset, han är diskret och har en lugn relation med spelarna. Han har till och med lyckats övertala Leo Messi att sitta på bänken emellanåt, säger Edu Polo på tidningen Mundo Deportivo.

Att inleda sin tid i klubben med att tappa Neymar och förlora supercupen till Real Madrid hade lätt kunnat bli ett stigma för den nye tränaren, som själv spelade i Barcelona mellan 1988 och 1990. Men kanske är de båda sakerna det bästa som kunde hända honom på nya jobbet.

Foto: TT

Truppen var full av revanschlusta efter den förödmjukande 1–5-förlusten över två matcher mot Real i augusti. Valverde tog tillfället i akt att gjuta lite nya rutiner. Den före detta MSN-kedjans tendens att släntra in på träningen flera minuter efter alla andra blev snabbt historia. Valverde styrde också upp de gemensamma seanserna till mer intensiva och tio minuter kortare träningspass. Den tidigare dötid som Messi, Suárez och Neymar orsakat försvann i ett nafs och Gerard Piqué, som har en tendens att tappa skärpan var tredje säsong ungefär, fick en vänlig tillsägelse av sin nye tränare: Det här är ditt jobb, koncentrera dig!

– Vår tränare har ett helt annat fokus och nya och annorlunda idéer. Han har introducerat flera alternativ till vårt spelsätt och det gör en till en bättre spelare för man måste lära sig saker, sa Marc-André Ter Stegen till tidningen El País i höstas.

– Han var tydlig från början med vad han ville och vi anpassade oss. Vi är starka defensivt och har fortfarande spelare som kan avgöra matcher. Det är inte så annorlunda mot vad vi gjort tidigare, menade Leo Messi.

Smått otänkbart spelsystem

Kanske var det helt enkelt dags för Barcelonas järngeneration att lära sig något nytt. Den mest annorlunda idén, och det i grunden riktigt revolutionerande i Ernesto Valverdes ledarskap, är hur han mer eller mindre ersatt Barcelonas patenterade 4–3–3 med det smått otänkbara 4–4–2, utan att någon protesterat. När Neymar lämnade skeppet fanns plötsligt en öppning att justera om lagets spelstil utan att sätta någon av de tre superstjärnorna i anfallet på bänken. Valverde vred och vände och landade i ett spelsystem som i Katalonien är förknippat med något så osofistikerat och estetiskt frånstötande som brittisk fotboll. Men de uppenbara luckorna på mittfältet behövde tätas igen och Sergio Busquets, som är mycket, men inte just snabb, behövde avlastning.

Valverdes val att mer eller mindre konsekvent plocka ner Ivan Rakitic vid hans sida har givit Barcelona en soliditet som saknats. Och defensivt slår FC Barcelona just nu de flesta europeiska storlag med god marginal; man har släppt in blott elva mål på 24 omgångar av La Liga.

I kväll åker Barcelona till Stamford Bridge, arenan där den nuvarande eran på många sätt började när Andrés Iniesta drev Didier Drogba till vansinne och sköt Barcelona till Champions League-final 2009 med ett övertidsmål rakt upp i krysset. På förhand påminner dagens Barça faktiskt mer om laget som tog världen med storm då, än den kantstötta, uträknade variant som Ernesto Valverde ledde in i säsongen för bara ett halvår sedan.

20.45: Chelsea-Barcelona i Viasat Sport.

Så spelas åttondelsfinalerna i Champions League 00:24

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM