Fotbolls-EM

Titta – så får vi hål på Holland

Av: 

Michael Wagner

Johan Flinck

FOTBOLL

Sverige ska näta på fasta situationer: ”Har tyngden”

Andreas Granqvist vet hur det är att näta mot Holland. Granqvist lär dock inte finnas med på planen för Sverige i morgon, men det finns andra i Blågult som ska kunna hitta nätet.
Andreas Granqvist vet hur det är att näta mot Holland. Granqvist lär dock inte finnas med på planen för Sverige i morgon, men det finns andra i Blågult som ska kunna hitta nätet.

Här är siffrorna som visar Hollands svaghet.

Fem av åtta insläppta mål det senaste året har kommit på fasta situationer.

I går specialslipade Sverige hörnor och frisparkar.

– Fasta situationerna är en målchans, säger Ola Toivonen.

Sedan VM-finalen och förlusten mot Spanien förra sommaren har Oranje spelat 14 matcher (inklusive vänskapslandskamper) och hållit nollan i åtta av dem.

VM-tvåan har bara släppt in åtta mål totalt det senaste året – men de insläppta målen visar också var Holland har sina svagheter: på fasta situationer, kontringar och i slutet av matcherna.

Just hörnor och frisparkar i närheten av det holländska straffområdet är något som den svenska landslagsledningen tryckt hårt på vid taktikgenomgångarna med de svenska landslagsspelarna.

Varför är fasta situationer så viktiga mot Holland?

– Det är en målchans. Vi gick igenom det bara för några minuter sedan faktiskt, säger Toivonen till Sportbladet strax före den avslutande svenska träningen.

”Funkat bra”

– Det har funkat bra och vi har fått in en del bollar – Kim mot Finland, Pontus mot Ungern, Granen mot Holland. Det är tre fasta situationer från kvalet som man kommer ihåg. Det är en bra utdelning, säger PSV-spelaren.

Daniel Majstorovic:

– Fasta kommer bli viktigt. Vi har gjort mål där, men vi kan bli betydligt bättre på det.

Hur då?

– På hörnorna tycker jag att vi, med den tyngd och kraft vi har, ska kunna leverera bättre. Det är viktigt att få en bra serve in och sedan måste vi jobba och vara aggressiva i de ytorna vi kommer in i, attackera, säger mittbacken.

Såväl Sverige som Finland har gjort mål borta mot Holland i kvalet efter hörna respektive frisparkar in mot straffområdet där det holländska försvaret haft problem med markering och huvudspel.

Också svenske Hollandsspionen Kjell Jonevret betonar de fasta situationernas betydelse mot ett lag som ofta för spelet.

– Många utländska lag, också på klubbnivå förstås, är spelskickligare än svenska lag, men de hoppar ju inte högre och de skjuter inte hårdare.

– Där finns det klara chanser. Vi har några riktigt bra huvudspelare och flera riktigt bra fötter på hörnor och frisparkar, säger Jonevret.

”Våga spela ut”

Ytterligare en klar tendens vid de insläppta holländska målen är att en stor majoritet av dem kommer under de avslutande 20 minuterna.

Ju längre Sverige lyckas hålla nollan desto mer ökar chanserna att få in bollen bakom målvakten Michel Vorm.

Vad är viktigast i matchinledningen, att gå för 1–0 eller hålla 0–0?

– Disciplin i vårt försvarsarbete, att vara aggressiva. När vi väl vinner bollen ska vi våga att spela ut, säger Daniel Majstorovic.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in veckans matcher på Europatipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Fotbolls-EM

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbolls-EM