Danska damlandslaget och förbundet överens om avtal

Foto: Ermindo Armino / TT / NTB Scanpix
FOTBOLL

Konflikten mellan Danmarks damlandslag och det danska förbundet gjorde att VM-kvalmatchen mot Sverige ställdes in för en månad sen.

Nu har de båda parterna kommit överens om ett nytt fyraårsavtal, meddelar förbundet på sin hemsida.

Hela hösten har det danska landslaget och fotbollsförbundet DBU legat i konflikt inför öppen ridå.

Parterna har inte kunnat komma överens om ett nytt kollektivavtal där spelarna bland annat vill ha mer betalt, och i september ställdes EM-finalreprisen mot Nederländerna in.

Än värre blev det en månad senare. Då ställdes även VM-kvalmötet mellan Sverige och Danmark in, och Danmark riskerade att kastas ut ur kvalet.

Till slut stannade straffet vid böter samt att Sverige tilldömdes segern med 3–0.

Gäller i fyra år

Men efter ett år av förhandlingar har nu spelarföreningen och DBU kommit överens. De båda parterna har skrivit på ett nytt avtal som ska gälla i fyra år, meddelar förbundet på sin hemsida.

– Damlandslaget har en stor betydelse för dansk fotboll och vi är glada för att vi med de nya avtalen kan säkra en ökad investering i damlandslaget och därmed en fortsatt utveckling av dansk damfotboll över de kommande fyra åren, säger förbundets elitchef Kim Halberg i ett pressmeddelande.

Ökar med 180 procent

Det nya avtalet gäller från och med den 1 september i år fram till den 31 augusti 2021.

För damerna innebär avtalet att det kommer att investeras två miljoner mer om året och att spelarnas avgifter och stipendier ökar med 180 procent.

– En väsentligt förbättrad ekonomi för damlandslagsspelarna betyder att de får bättre möjligheter att optimera den dagliga träningen, bättre möjligheter till ersättning och bättre möjligheter att kombinera vardagslivet med landslaget, säger spelarföreningens Mads Öland.

Även herrarnas U21-landslag omfattas av det nya avtalet.

ARTIKELN HANDLAR OM