AIK värvar – och säkrar upp målvakt

Linnér förlänger och han hämtas in från BP

avLo Hägerfelth

1 av 2 | Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
Budimir Janošević.

AIK har säkrat upp rejält på målvaktsfronten.

Klubben har förlängt med Oscar Linnér som satt på ett utgående kontrakt

Dessutom värvar man Budimir Janošević från BP samtidigt som Kyriakos "Kenny" Stamatopoulos stannar i klubben.

Inför säsongen 2017 valde AIK:s målvakt Patrik Carlgren att flytta och AIK stod utan burvakt. Men istället för att värva någon utifrån valde klubben att satsa på talangen Oscar Linnér från de egna leden. Ett lyckat val skulle det visa sig då Linnér stod för en fin säsong som ordinarie målvakt.

Men i och med säsongens slut var Linnérs framtid oviss. Kontraktet skulle rinna ut och intresse fanns från utländska klubbar. Men de klubbarna får vänta.

Nu väljer nämligen Linnér att stanna i AIK med ett kontrakt fram till 31 december 2020.

– Jag känner mig väldigt nöjd med att ha förlängt mitt kontrakt med AIK, säger Linnér i ett pressmeddelande.

– Det har varit en period av ovisshet för min del där jag inte vetat vad som skall hända i framtiden. Det har funnits intresse från utländska klubbar där jag erbjudits en lön som är trippel jämfört med den jag har i AIK, men i den perioden av min karriär jag är just nu känner jag att speltid samt en miljö där jag trivs bra och känner motivation är det viktigaste.

Hade erbjudande från CL-klubb

Även Linnérs agent, Martin Klette, bekräftar att intresse från utländska klubbar har funnits. Samtidigt menar han att AIK hela tiden har varit 20-åringens huvudspår.

– Oscar har haft konkreta bud från en engelsk Championship-klubb och en annan utländsk CL-klubb men valde till slut att stanna i AIK där konkurrenssituationen trots allt är rimligare, berättar Klette i pressmeddelandet och avslutar:

– Han har hela tiden sedan i våras haft AIK som huvudspår men det är klart att det lockar med de pengar och de resurser man erbjuder utomlands. Han är dock en förståndig kille som tänker långsiktigt och värderar speltid högt. Inför kommande U-21 mästerskap är det också klokt att försöka maximera sin speltid i sitt klubblag för att ha bäst möjliga chans att bli Sveriges förstemålvakt där.

Värvar från BP

Men Linnér kommer inte att stå utan konkurrens nästa säsong. I samma veva som Linnérs kontrakt förlängs meddelar AIK att Budimir Janošević värvas in från IF Brommapojkarna.

– Budimirs egenskaper och personlighet gör att vår målvaktsbesättning kommer innehålla en skarp konkurrenssituation vilket vi tror är nästa steg i att utveckla både individerna och spelet. Budimirs spel i BP under den gångna säsongen lade grunden för att de kvalificerade sig för Allsvenskan 2018, säger AIK:s sportchef Björn Wesström till klubbens hemsida.

Janošević, ursprungligen från Serbien, började sin karriär i FK Cukaricki innan han via en rad inhemska klubbar och utlandslån landade i BP 2017. Efter att han fört klubben till Allsvensk-uppflyttning byter han nu Bromma mot Solna.

– Det är en stor ära för mig att få möjligheten att spela för en klubb med så mycket historia och förväntningar på sig som AIK. Jag är här för att vinna titlar och att kontinuerligt spela europacuper tillsammans med resten av spelarna och ledarna, säger Janošević.

Den sista nyheten som AIK annonserade ut under onsdagen var den att Kyriakos "Kenny" Stamatopoulos stannar i klubben till och med den 31 december 2020. 38-åringen kommer att ansvara för klubbens målvaktsträning och samtidigt vara registrerad som målvakt.

ARTIKELN HANDLAR OM