En gyllene generation

FOTBOLL

Malmö toppar serien – med nästan enbart 90-talister

1 av 2 | Foto: Malmö FF:s åldersspann just nu är en kombination av medveten strategi och dålig ekonomi, som tvingat klubben att lyfta fram unga. Men serieinledningen i år visar att det är framgångsrikt.

90-talisterna är på väg att ta över i svensk fotboll.

I Malmö FF har de redan gjort det – och är i delad serieledning och spelar allsvenskans finaste fotboll.

– Det här är extremt, ­säger MFF-tränaren ­Rikard Norling.

Foto: AKADEMI Rikard Norling har ett ungt manskap att förfoga över. Ändå har lagkapten Jiloan Hamad, 22, fem år i startelvan.

När Malmö FF körde över Öster i toppmötet i måndags och gick upp i delad ­serieledning gjorde man det med åtta 90-talister i startelvan.

Och på bänken satt bara spelare födda på 90-talet förutom assisterande tränaren Daniel Andersson, som var inskriven i truppen vid nödfall.

Samtidigt är de flesta överens om att detta unga MFF spelar allsvenskans mest attraktiva fotboll.

– Det är en ynnest att ha det så här; att spelarna är så långt fram i sin utveckling. Vi är ju inte helt utan erfarenhet, säger tränaren ­Rikard Norling inför kvällens seriefinal och klassiker­möte med IFK Göteborg.

Är redan proffs

Trots att de är 23 år eller yngre gör Jiloan Hamad sin femte säsong som allsvensk startspelare, Pontus Jansson sin fjärde, Simon Thern sin tredje i ett topplag och Magnus Eriksson har hunnit vara proffs i Belgien.

– Det här är extremt med en åldersstruktur på de ­viktiga spelarna som är så låg, säger Norling.

Hamad:

– Hade det varit i ett annat lag hade jag varit bland de yngsta, här är jag lag­kapten som 22-åring. Vi är inga barn längre utan kan ta hand om de yngre på ett ­annat sätt.

– Det är lätt att komma in i laget som ung då vi är så många unga, säger nye mittbacksgiganten Filip Helander.

Magnus Eriksson:

– Det är inte bara ungt ­utan det är kvalitet också. Det har jag aldrig varit med om förut; att det är så pass bra kvalitet på unga spelare tror jag är väldigt sällsynt i svensk fotboll.

Dålig ekonomi

MFF:s akademi är en av Sveriges främsta. Men alla 90-talisterna kommer inte därifrån. Det är ingen hemlighet att klubbens ekonomiska situation ”tvingat” dem att värva yngre spelare än vanligt inför den här säsongen.

– Malmö FF gör det fantastiskt. Vilken annan allsvensk klubb satsar så här mycket på sina unga? Hur många har flyttat upp sex spelare från juniorerna och värvar bara ungt? Och spelar ändå grym fotboll? Jag tycker att media borde hylla Malmö mycket mer, säger Hamad.

ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö FF