Gustaf Andersson IFK Göteborgs matchhjälte

FOTBOLL

Ny seger för "Blåvitt"

IFK Göteborg har fått en fin nystart i allsvenskan. ''Blåvitt'' följde upp segern i Kalmar med att vinna mot Halmstad BK med 1-0 (0-0) hemma på Gamla Ullevi.

- Nu är vi på allvar med i toppen av tabellen, myste matchhjälten Gustaf Andersson.

Gustaf Andersson fixade segermålet en kvart in på den andra halvleken. Han fick ett fint läge efter en vänsterhörna och sköt bollen utom räckhåll för duktige HBK-målvakten Håkan Svensson. Det var Anderssons tredje allsvenska fullträff i år.

Efter målet hade IFK Göteborg total kontroll på matchen. Trots att HBK var tvunget att försöka spela offensivt klarade inte Jonas Therns grabbar att skapa några rejäla målchanser. Bengt Andersson behövde inte briljera för att hålla nollan i Göteborgs mål.

- IFK dominerade mittfältet och vi fick jaga bollen. Resultatet är rättvist, men det är förstås bittert att förlora med uddamålet igen, suckade Thern.

Vann mittfältet

Tränarkollegan i IFK Göteborg, Stefan Lundin, var nöjd med den andra halvleken och poängen. Men han är inte tillfreds med målproduktionen.

- Vi gör inte lika många mål som förra säsongen. Därför är det extra viktigt att våra mittfältare sköter sitt jobb, menade Lundin och tänkte på Sebastian Henriksson och namnen Johansson som vann kampen om det centrala mittfältet.

Men den första halvleken var riktigt dålig från båda lagen. Spelarna kunde inte kombinera sig fram till farliga lägen och levererade i stället många distansskott. Men antingen hamnade bollen rakt på målvakten eller utanför målramen.

Halmstad spelade i helsvart dräkt och supportrarna som rest till Göteborg kände nog sorg när de såg sina favoriter. Laget saknar den kraftfulle Petter Hansson som är lårskadad.

I nästa omgång får man dessutom undvara Martin Ekström, som drog på sig varning nummer tre den här säsongen.

HBK har bara vunnit en av nio matcher (Kalmar FF hemma) och Jonas Thern har fått en besvärlig start på tränarkarriären. Insatsen på Gamla Ullevi visade heller inga tecken på en snabb förbättring.

Men för IFK Göteborg är det ljusare. Efter Landskronas förlust är Blåvitt bara två poäng efter skåningarna i tabelltoppen. Det blir en lång och het fotbollshöst och Göteborg kommer förmodligen att vara med i tätstriden.

Laget har flera rutinerade matchvinnare. I förra omgången avgjorde Peter ''Erra'' Eriksson och på måndagen snodde Gustaf Andersson hjälterollen. Men den interna skytteligan leds fortfarande av Tomas Rosenkvist.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM