Vi har det jättebra och ska inte separera

FOTBOLL

Magnus Hedman om de falska ryktena, väskryckningen och att få Henke till Blågult

1 av 2 | Foto: Familjelycka Livet leker för Magnus Hedman igen. Han har kommit tillbaka efter sin skada och vid sidan om fotbollen ägnar han mycket tid tillsammans med sin son Lancelot. De senaste ryktena att han och hustrun Magdalena skulle skiljas var bara rykten. "Det verkar alltid finnas personer som hittar på saker, jag blir trött på alla rykten", säger landslagsmålvakten.

Magnus Hedman, 29, har hittat rätt mellan stolparna igen.

Och vid sidan av fotbollen njuter han av familjen.

Allt är väl, men ändå kommer det ständigt nya rykten om landslagsmålvakten - enligt det senaste ska han och hustrun Magdalena separera.

- Det verkar alltid finnas personer som vill förstöra för oss, säger han.

Magnus lattjar glatt med sonen Lancelot och bjässen Boss. Vardagslivet som fotbollsproffs bjuder allt på lediga stunder.

Då trivs lille Lancelot. Med sin pappa - och med bollen.

- Lancelot är galen i fotboll. Han vägrar gå till dagis om han inte får ha en boll med sig. Han går med den under armen hela tiden. Pappa goalkeeper säger han, berättar Magnus.

Hur mycket stimulerar du hans intresse?

- Jag låter barnen hitta sina egna grejer och så stöttar jag dem i det, som mina föräldrar gjorde. Men klart att det är idrotten som dominerar hemma. Isaac lirar också en del.

Flytten - ett lyft

Familjen - hustrun Magdalena Graaf, hennes son Isaac och parets gemensamme pojke Lancelot - har hittat harmonin i Skottland. De har köpt ett hus med fem sovrum i byn Bothwell utanför Glasgow.

- Det går i svensk stil, Magdalena inreder. Det blir för mycket ungkarlsgrejer när jag gör det.., säger Magnus.

Socialt har flytten till Skottland varit ett lyft. Sportsligt har det rättat till sig först nu när Magnus kan spela för sin nya klubb. Han är tillbaka på riktigt efter sin fyra månader långa skadeperiod. Vadmuskulaturen är läkt efter tre bristningar.

I går höll Magnus Hedman nollan för tredje matchen i rad när Celtic slog Partick (2-0) i ligan. Det var hans sjätte match sedan comebacken på annandag jul.

Hur långt från din toppform är du?

- Inte långt.

Vad kände du under skadetiden?

- Det var en tuff period, men det är så med allt man stärks ju efteråt. Men visst det var frustrerande som fan.

Hur tog du ut din frustration?

- På gymmet.

Genom tuffa taekwondopass kanske?

- Nä, inte då. Man tror att lite av skälet till att jag fick skadan i vaden berodde på att jag inte körde twekandoträning då, nu har jag börjat igen med privatlärare.

Både du och målvaktskollegan Rab Douglas slog upp era skador på uppvärmningen - hur värmer ni egentligen?

- Ah, det var bara otur.

Gladdes med Isaksson

Magnus Hedman är också tillbaka i landslaget: träningslandskamp mot Tunisien 12 februari. Men under sin skadeperiod fick han se Djurgårdens guldmålvakt Andreas Isaksson ta för sig i mellan de blågula stolparna.

Vad kände du då?

- Inget speciellt, mer i så fall att jag var glad för hans skull. Jag har ju jobbat med honom ett tag och det är bra att vi har fler än två målvakter som håller för landslaget.

- Det är alltid upp till förbundskaptenerna att ta ut laget. Det är så mycket som ett målvaktsspel handlar om, inte bara att rädda skott, det handlar om erfarenhet av att dirigera sitt försvar också.

Vill du vara med i matchen mot Tunisien för att markera: här är jag och detta kan jag?

- Det är väl enda träningsmatchen inför EM-kvalet?

Känner du dig fortfarande trygg i din landslagsroll?

- Jag kommer alltid att känna mig trygg, som människa och fotbollsspelare. Jag kommer alltid att veta vad jag kan, sen är det tillfälligheter som avgör. I detta fallet hade jag en skada, jag har haft en del otur på sista tiden. Men jag vet att jag är bra nog för att spela för Sverige. Jag är ingen sämre målvakt nu.

Försöker övertala Henke

Vilka är Sveriges chanser i EM-kvalet?

- Chansen finns där fortfarande, men vi måste gå tillbaka till det vi var bra på förut och det var ett bra försvarsspel. Vi måste hitta lagarbetet igen.

Du försöker visst övertala Henke?

- Jag slänger lite gliringar till honom, men han är principfast och det får man respektera. Men att han slutade kan också vara en orsak till att vi inte spelat så bra. Inget ont om de forwards vi har i dag, men Henke är en spelare som inte bara gör mål utan också skapar mycket med sin rörelse och vilket lag som helst i världen skulle sakna en spelare som honom.

- Han är stor här i Skottland Henke, riktigt stor. Men så är det också ett grymt fotbollsintresse. Det märks för en själv. Man blir mer satt under lupp när man spelar för en sådan här stor klubb.

Under lupp ja, er julfest blev ju lite uppmärksammad?

- Inga spelare är skyldiga till något, det är allt jag har att säga om den kvällen.

Blev bestulen

Sen snackade du ut om mobbningen under dina ungdomsår i AIK?

- Det var väl gamla uppgifter i Sverige. Jag drabbades aldrig av någon fysiskt mobbning som de här nya unga killarna varit utsatta för. Nu lägger inte jag skulden på någon i det senaste fallet, men generellt måste ungdomsledarna fungera bättre som föredöme. Precis som en lärare inte kan stå och svära i ett klassrum kan inte en idrottsledare stå och svära på planen.

Och så sprang du ikapp ett gäng väskryckare?

- Det var ingen väskryckning så. Magdalena hade bråttom med Lancelot till doktorn och glömde väskan på taket. Någon tog den och köpte upp pengarna - hon hade en massa kontanter. När vi satt och käkade lunch kom det in en tjej på restaurangen och sa att hon hörde några killar stå och berätta om att de hittat en väska så jag gick efter dem. Men att jag löpte efter dem en kilometer var skitsnack. Vi fick inte pengarna tillbaka.

Tröttnar du på att alla steg ni tar ständigt kommer fram?

- Det gör inget att leva med uppmärksamheten så länge man lever ett respektabelt liv och uppför sig som en vanlig medborgare.

Är trött på alla rykten

Det förekommer ofta rykten och skvaller kring dig och Magdalena - Sveriges Beckhams som engelska kvällstidningar kallar er. Enligt ett hett rykte i Stockholms nöjesliv ska du och Magdalena separera?

- Sanningshalten i det är noll. Vi ska inte separera, vi har det jättebra tillsammans.

Vad kommer ryktet ifrån tror du?

- Det verkar alltid finnas personer som hittar på saker, jag blir trött på alla rykten. När vi skulle gifta oss var det sju eller åtta människor som visste om det. Två dagar senare fick jag ett telefonsamtal från en tidning som hade datum och allting.

Hur känns sånt?

- Jag tror Magdalena är mer van vid det än vad jag er. Jag blir förbannad, jag fattar inte hur det kommer ut. Jag blir arg för att jag inte kan luska ut vem som har sagt det. Men vad ska man göra åt det?

- Så länge det inte drabbar våra barn så får folk säga vad de vill.

Lancelot är lyckligt omedveten om både rykten och julfester ännu så länge.

Han nöjer sig med sin boll.

Och sin pappa. Pappa goalkeeper.

Petra Thorén