Blåvittkaptenens nya klubbadress

Klar för Seattle i MLS: ”Känns fantastiskt bra”

Foto: BILDBYRÅN
IFK Göteborgs högerback Adam Johansson är klar för Seattle Sounders i amerikanska MLS, kan Sportbladet avslöja.

GÖTEBORG. Adam Johansson, 28, har hittat ny klubb.

Sportbladet kan avslöja att den förre Blåvittspelaren är klar för hårdsatsande Seattle Sounders i USA.

– De har 40 000 på sina matcher och ligan är mycket bättre än vad folk tror, säger han.

Det blev sju säsonger i IFK Göteborg för Adam Johansson. Det har sedan länge varit klart att högerbacken, som bland annat har ett SM-guld och nio A-landskamper på meritlistan, skulle lämna Blåvitt när avtalet gick ut i höstas. Han har haft anbud från Belgien, Norge och Danmark, men till slut föll alltså valet på Fredrik Ljungbergs och Erik Fribergs gamla klubb Seattle Sounders.

– Det känns verkligen fantastiskt bra. Jag visste väldigt lite om den amerikanska ligan, men jag pratade med flera personer med insyn innan jag bestämde mig och till slut kändes det här som det rätta valet, säger Adam Johansson till Sportbladet.

”Ett steg uppåt”

Är det inte mest avdankade stjärnor där borta?

– Det trodde väl jag också först, men så är det inte. Hasse Backe jämför MLS med den holländska ligan. Det är helt klart ett steg uppåt sportsligt och jag har tänkt spela fotboll i många, många år till. Jag känner mig fortfarande ung.

Seattle Sounders har vunnit den inhemska cupen tre år i rad och hade förra säsongen ett publiksnitt på 38 000, vilket är högst i MLS. Paul Allen, medgrundaren till Microsoft, är en av fyra delägare och klubben har som uttalat mål att bli nummer ett i Nord- och Mellanamerika.

– Ambitionen är att vinna ligan och de är med i deras motsvarighet till Champions League. Så det är en toppklubb i USA jag kommer till.

Adam Johansson kommer inom kort att skriva på ett treårskontrakt och han ansluter till sina nya lagkamrater i början av februari, direkt efter landslagets januariturné.

Vill avsluta i Blåvitt

Advokaten Carl Fhager, 36, är Adam Johanssons rådgivare.

– Adam har varit väldigt het på marknaden och han tänkte efter noga innan han bestämde sig. Nu kommer han till en riktigt bra klubb där han kan utvecklas ännu mer. Seattle ser honom som en viktig pusselbit. Förhoppningsvis blir alla detaljer klara i kväll eller under morgondagen, säger Fhager.

Om allt går enligt planerna har IFK Göteborgs supportrar inte sett Adam Johansson för sista gången.

– Jag hoppas verkligen att jag får avsluta karriären i Blåvitt. Det är mitt mål. Jag har den klubben att tacka för mycket och jag har upplevt så mycket positivt där, säger han.