Fotbolls-EM

”Märkte att något hänt med Zlatan...”

Av: 

Johanna Jonsson

FOTBOLL

Ibrahimovics förändring chockar vännen Mihajlovic

Som spelare slog han frisparkar av högsta världsklass, som tränare har han gett Zlatan Ibrahimovic lektioner i konsten.

På en presskonferens berättar Serbiens förbundskapten Sinisa Mihajlovic om hur svensken förändrats.

– Det var inte samma Zlatan som förr, säger Mihajlovic.

Mellan 2006 och 2008 jobbade Sinisa Mihajlovic som assisterande tränare i Inter. Samtidigt som Zlatan Ibrahimovic spelade i klubben.

I dag möts de gamla vännerna igen – den här gången som motståndare i en träningslandskamp på Råsunda.

Du har jobbat mycket med Zlatan under åren i Inter, och Zlatan har själv sagt att det var du som lärde honom att slå frisparkar. Vad minns du av den tiden?

– Jag har inte lärt honom tillräckligt bra, skrattar Mihajlovic, som tidigare assisterade som tränare i laget.

– Först och främst talar Zlatans kvaliteter för sig själva. Alla vet hur stor spelare han är och vilken stor talang han är, men också vilken fantastisk människa han är. Han är min vän och vi har tillbringat många år tillsammans. Han var bland annat med på min avskedsmatch i Belgrad, och han deltog också i samband med att min bok publicerades. Han var min gäst och vi hade trevligt, det har vi varje gång vi umgås. Det var inget snack om att Zlatan var huvudspelare i Inter. Han var vår viktigaste spelare i laget under den perioden, som han också är – i vilket lag han än spelar.

Så, vem är bäst på att slå fri-sparkar i det svenska landslaget?

– Ibrahimovic, svarar Mihajlovic utan att tveka.

Hur skulle du beskriva Zlatans utveckling sedan dess?

– Han har givetvis utvecklats, framför allt som människa och i sättet han uppför sig både på och utanför fotbollsplanen. Jag träffade honom tre-fyra månader efter att han skrivit på för Milan och märkte att något hade hänt. Det var inte samma Zlatan som det var när han spelade för Inter. På en träning såg jag honom springa som jag aldrig förr sett honom springa på träning. Jag frågade vad som hade hänt och Zlatan sa själv; ”för att kunna kräva saker av mina lagkamrater måste jag själv föregå med gott exempel. Jag måste själv jobba och kämpa för varje boll, först då har jag rätt att kräva det av alla andra”.

– Enligt min uppfattning har Zlatan utvecklats enormt, framför allt som människa och sättet som han numera tänker, resonerar och också uppför sig, säger Sinisa Mihajlovic.

Förutom Zlatan har du särskilda band till Sven-Göran Eriksson som tränat dig tidigare. Vad tycker du om honom?

– Sven-Göran Eriksson är en bra tränare. Han är jättebra på psykologin och att jobba med spelarna. Det intressanta med honom, som säger en hel del om hur han är som person och tränare, var att även de spelare som ofta fick sitta på bänken tyckte bra om honom och hade en bra kontakt med honom. Det är väldigt ovanligt. Han är kanske en av de få, om inte den enda, som lyckats skapa och knyta den kontakten med spelarna som kanske inte fått så mycket speltid.

En serbisk journalist tar upp frågan om att Svenska fotbollförbundet lovat delar av Råsunda till Kosovo efter rivningen. En potentiellt känslig fråga då hela Serbien ännu inte erkänt utbrytarstaten som självständig.

– Jag hoppas verkligen att supportar håller sig och hejar på sitt lag så att det verkligen hjälper laget. Att förstöra och hålla på med bengaler kommer bara drabba oss och inte några andra. De som sticker ut och gör sådana dumheter är inga riktiga supportrar, men tyvärr finns de. Bland 4 000–5 000 supportar finns alltid 4–5 idioter som tänker ställa till det. Då vill jag betona att det inte handlar om riktiga supportar. Det handlar inte om folk som vill supporta sitt land eller landslag, utan något helt annat. För oss är det viktigt att vi har riktiga supportrar och att allt går rätt till så att vi får lov att få kvala till VM utan att tvingas spela matcher på bortaplan eller inför tomma läktare, säger Mihajlovic.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbolls-EM