Herrlandslaget i fotboll

”HIF måste få upp ögonen”

Av: 

Robert Laul

FOTBOLL

Holgersson starkt kritisk mot Conny Karlsson: ”Behöver en starkare ledare”

DOHA. 450 mil från Helsingborg tar Markus Holgersson bladet från munnen och fruktar att de regerande mästarna tar ett kliv bakåt i år.

Han riktar skarp kritik mot tränarstaben med Conny Karlsson i spetsen.

– De borde få upp ögonen för de problem som finns i HIF, menar Holgersson.

Mittbacken som nyligen lämnade Helsingborg för New York Red Bulls är i Qatar på landslagets januariturné. Han fyller 27 om två månader och har hittills aldrig gjort en landskamp ens på U-nivå. Där andra slentrianmässigt svarar ”bevisa att jag hör hemma i blågult” ger Holgersson ett annorlunda svar på frågan om målsättningen med träningsdagarna i Gulfen:

– Målsättningen är att komma så väl förberedd som möjligt till nästa äventyr. Jag ska till New York 30 januari. Bara upp till Stockholm för att fixa visum först.

Han har tidigare antytt att HIF – trots all framgång – har problem som förening och organisation och för Sportbladet utvecklar han resonemanget:

– Ska man utvecklas som klubb och lag måste man prata med varandra, ge feedback, ställa höga krav, ha målsättningar och individuella planer. Det måste man jobba med på ett tydligare sätt.

Tydligare färdriktning

Är det från tränarsidan du saknat detta?

– Ja, det är väl det närmaste man tänker på. Problemet är att det inte uppfattas som ett problem. Våra resultat i fjol går det inte att säga något om. Då blir det lätt att man sitter lugnt i båten i stället för att utveckla sådana här bitar. Jag tycker att man borde få upp ögonen för det.

Mittbacken menar att med en bättre dialog kunde han själv varit kvar på Olympia i dag.

– Jag hade nog skrivit på tidigare. Jag har försökt driva på vissa frågor. Men sedan kom New York Red Bulls mitt prick i december. Det är både och.

Framför allt efterlyser Markus Holgersson en tydligare färdriktning från Conny Karlsson och tränarstaben.

– Varför fungerade det så bra i fjol? Jo, vi har haft en ledare i Conny som låtit oss ta jättemycket ansvar. Men då har vi sådana som Erik Edman, ”Chrisse” (Christoffer Andersson), Mathias Lindström, Pär Hansson och Ardian Gashi, killar som tar ansvar. Nu får man se om de fortsätter ta det ansvaret eller om Conny går in och tar en större roll. Det vet man inte. Det är det jag har efterfrågat: hur kommer man att lösa de här bitarna?

– Det har fungerat eftersom vi haft informella ledare. Men i ett längre perspektiv måste man gå in och trycka på vissa saker mer.

Det behövs en starkare ledare?

– Ja, i vissa situationer. Om det blir motparter som strider mot varandra är det bra att ha en ledare som kan peka ut vilka som ska göra vad.

”Viktigt med en ledare”

Holgersson sammanfattar ledarstabens utmaningar inför årets säsong:

– I år ska HIF spela i allsvenskan och Champions League-kvala. Där får man fundera på hur man ska

göra. Ska man använda fler spelare eller ska man gå runt på de man tror på? Vilka roller och vilket ansvar ska spelarna ha? Det är viktigt med en ledare som kan peka ut det om inte gruppen själva gör det.

”Behöver bra start...”

– Många har försvunnit, nya har kommit in, de gamla är kvar. Vi får se hur gruppdynamiken fungerar det här året. De äldre blir ett år äldre och de yngre måste ta ett kliv framåt. Med en bra start kommer det att bli bra. Men det kan bli tillbakagång, säger Markus Holgersson.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Herrlandslaget i fotboll

Helsingborgs IF

Allsvenskan i fotboll

New York Red Bulls

MLS, Major League Soccer